Αφρική

Μοζαμβίκη: Εναέρια πλάνα από την φρίκη στην Πάλμα (βίντεο)

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η πόλη Πάλμα στη Μοζαμβίκη την οποία κατέλαβαν μετά από ένοπλη επίθεση στις 24 Μαρτίου τζιχαντιστές αντάρτες πιάνοντας στον ύπνο τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που τώρα προσπαθούν να ανακαταλάβουν τμήματά της. 

Όλα ξεκίνησαν πριν 11 μέρες όταν ομάδες ενόπλων εξαπέλυσαν έφοδο στη μικρή πόλη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, προσεκτικά σχεδιασμένη, μόλις μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα φυσικού αερίου που επρόκειτο να αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοινοπραξία υπό τη γαλλική Total, μεγάλο έργο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εικόνες από εκείνη την επίθεση φέρνει στη δημοσιότητα το Sky News. Στα εναέρια πλάνα εικονίζεται πλήρως η φρίκη του πολέμου με πτώματα να κείτονται στους δρόμους, σπίτια να έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και αυτοκίνητα να έχουν γίνει αποκαΐδια, με τους τζιχαντιστές να μην αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. 

Άλλοι κατάφεραν να φτάσουν σε ελικόπτερα διάσωσης που τους εντόπισαν αφού έγραψαν «SOS» και «Βοήθεια» με πέτρες και σεντόνια στο έδαφος.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν «δεκάδες» άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί, σύμφωνα με τις αρχές. Δεν έχει δοθεί πιο ακριβής απολογισμός.

Σημειώνεται πώς η  επίθεση στην πόλη χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη κλιμάκωση αφότου άρχισαν τα βίαια επεισόδια στην περιοχή πριν από τρία χρόνια.

Χιλιάδες στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή αλλά από τις πρώτες επιθέσεις, το 2017, οι κυβερνητικές δυνάμεις φάνηκε ότι δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους αντάρτες, που κατατρομοκρατούν την φτωχή επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, που γειτονεύει με την Τανζανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γνωστοί στη Μοζαμβίκη με το όνομα «Σεμπάμπ» («οι νεολαίοι», στα αραβικά), έχουν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ.

Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας της επίθεσης στην Πάλμα, υπολογίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πάνω από 670.000 άνθρωποι είχαν ήδη αναγκαστεί ήδη να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της βίας στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο γαλλικός όμιλος Total απομάκρυνε το προσωπικό του από το κοίτασμα αερίου στη χερσόνησο Αφούνγκι και το έργο έχει ανασταλεί, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες ο στρατός της Μοζαμβίκης προσπαθεί να ανακαταλάβει την Πάλμα

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ