Αφρική

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει νέα επέμβαση στην Λιβύη - ”Είναι πολλά τα λεφτά της ανοικοδόμησης”

Προάγγελο στρατιωτικών εξελίξεων θεωρείται οι δηλώσεις του  γγ του ΝΑΤΟ, Τ. Στόλτενμπεργκ, αφού ο ίδιος δήλωσε ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να υποστηρίξει το έργο ασφαλείας στη Λιβύη, ενόψει της ανάληψης από την νέα κυβέρνηση των  καθηκόντων της, αρκεί να ζητηθεί από τους ίδιους τους Λίβυους, (ακριβώς όπως έγινε με το κάλεσμα των Τούρκων).

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τη Λιβύη ότι χαιρέτισε τις πληροφορίες σχετικά με την ανάληψη της εξουσίας της νέας κυβερνήσεως, καθώς και την προετοιμασία για τις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον επόμενο Δεκέμβριο.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη και είναι πρόθυμο να ενισχύσει το έργο ασφάλειας εάν οι Λίβυοι αποφασίσουν ότι το θέλουν.

Χθες ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας (GNU), Abdel-Hamid Dbaiba, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην νέα κυβέρνηση της Λιβύης.

"Είχα μια θετική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που μας συνεχάρη  για την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, ενώ δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση του πολιτικού χάρτη και της στρατιωτικής συμφωνίας", ανέφερε ο Dbaiba.

 Ο Λίβυος πρωθυπουργός δήλωσε ότι εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ , ελπίζοντας ότι αυτή θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει μια κατάσταση σταθερότητας στο εγγύς μέλλον.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ειδική ανακοίνωση ανέφερε ότι  Blinken και Dbaiba τόνισαν τη σημασία του τερματισμού της σύγκρουσης μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαδικασίας, της παροχής ουσιαστικών υπηρεσιών και εξασφάλισης δίκαιων και αξιόπιστων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

«Ο γραμματέας και ο προσωρινός Λίβυος πρωθυπουργός τόνισαν επίσης την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 23 Οκτωβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση», κατέληξε το αμερικανικό ΥΠΕΞ που θέλει να διώξει Ρώσους και Τούρκους είτε με το "καλό" είτε με το ΝΑΤΟ .

Ειδικές αναφορές και εκτιμήσεις θέλουν τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν να επιθυμούν την εμπλοκή της συμμαχίας στην Λιβύη  άμεσα, με  σαφή στόχο Τούρκους και ς Ρώσους.

Οι ΗΠΑ θέλουν οπωσδήποτε το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην Λιβύη, αφού η χώρα διαθέτει δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Μεσογείου, ενώ ο επικεφαλής της Λιβυκής Ένωσης Εργολάβων, Abdel-Majid Kosher επιβεβαίωσε ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια για ανοικοδόμηση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην Λιβύη θα εμπλακούν αμερικανικές, γαλλικές, τουρκικές και ρωσικές εταιρείες με την Ουάσιγκτον να αναζητά σαφώς την μερίδα του λέοντος, και εδώ θα έχουμε την δράση του ΝΑΤΟ, την οποία θα δούμε πιθανότατα το επόμενο διάστημα αλλάζοντας άρδην το σκηνικό στο λιβυκό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Masrawy, η ανοικοδόμηση στην Λιβύη απαιτεί περίπου τρία εκατομμύρια εργαζόμενους.Οι Αιγύπτιοι εργαζόμενοι έχουν τα κατάλληλα προσόντα για να αναστυλώσουν τη χώρα που έχει υποστεί τα πάνδεινα από το 2011.

«Η Αίγυπτος έχει κατάλληλα κατηρτισμένους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ανοικοδομήσουν τη χώρα», είπε ο Λίβυος υπερεργολάβος.

Κατά τον ίδιο υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες σε υποδομές, σιδηροδρόμους, γέφυρες, δρόμους, στέγαση, αποχέτευση και πετρέλαιο.

Ο Kosher κάλεσε τις αιγυπτιακές εταιρείες να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, αναμένοντας να λάβουν αυτές την μερίδα του Λέοντος, ενώ ήδη επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, κινεζικές και τουρκικές εταιρείες.

Είναι λοιπόν κατανοητό ότι στην Λιβύη “ τα λεφτά είναι πάρα πολλά”, για να τα μοιραστούν μόνοι τους Τούρκοι και Ρώσοι, για αυτό το ΝΑΤΟ θα δράσει σύντομα στην χώρα αυτή αλλάζοντας τις πολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες, με προεξάρχουσα την Άγκυρα και τους Ρώσους μισθοφόρους.  

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ