Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Το πυρηνικό Πακιστάν έρχεται Α. Μεσόγειο: Αναλαμβάνει την εκπαίδευση του GNA στη Λιβύη

Η 'Άγκυρα φέρνει τους Πακιστανούς στην Α.Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Λιβύη για να υλοποιήσει τα σχέδια της στην περιοχή.  Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης Salah Al-Namroush, συναντήθηκε χθες Δευτέρα με τον Πακιστανό στρατιωτικό ακόλουθο Atef Talha, με τον οποίο  συζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων άμυνας των δύο χωρών.

Το υπουργείο άμυνας της Λιβύης ανέφερε στο Facebook ότι κατά την συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες δράσης του πακιστανικού στρατού και μετάδοση της εμπειρίας του σε διάφορους τομείς όπως στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας στην πολιτοφυλακή της κυβερνήσεως της Τρίπολης.

Ο Πακιστανός ακόλουθος ανέφερε ότι η χώρα του ελπίζει να συνεργαστεί με τη Λιβύη σε στρατιωτικούς τομείς και να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του Λιβυκού Στρατού για την καταπολέμηση της ''τρομοκρατίας''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή το μέλος της επιτροπής άμυνας και εθνικής ασφάλειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (HoR), Ali Al-Tekbali δήλωσε ότι το σχέδιο της Τουρκίας αφορά πλέον την επέκταση της παρουσίας των στρατευμάτων της στο έδαφος της Λιβύης.

Η πρόταση της Τουρκικής Προεδρίας προς το κοινοβούλιο για παράταση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για ακόμα 18 μήνες στοχεύει στην παράταση της παρουσίας των Τούρκων στη χώρα, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών που απαιτούν την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, σύμφωνα με τον Αλ-Τεκμπάλι.

Η δήλωση του ίδιου προς το Al-Arabiya, ανέφερε ότι : «Η Τουρκία δεν θέλει ειρήνη στη Λιβύη. Δεν θα επιτρέψει ούτε στα πολιτικά κόμματα να λειτουργήσουν ούτε να επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση που θα έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντά της”.

Το μέλος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της Λιβύης σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει ήδη αρχίσει να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία κινητοποιώντας στρατεύματα στη δυτική Λιβύη.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι η πρόταση της είχε «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και πολιτικού διακανονισμού στη Λιβύη, κάτι που ο Αλ-Τεκμπάλι χαρακτήρισε «χιουμοριστικό και παράλογο».

Η Ρωσία που που δεν θέλει να μένει εκτός παιχνιδιού, «επιδιώκει» μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Αίγυπτο την επίτευξη συνομιλιών για την κρίση της Λιβύης, επιβεβαίωσε και ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία αφορά στην διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για την αποχώρηση όλων των «ξένων μισθοφόρων» από τη Λιβύη. Το σχέδιο έχει την υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, τη Ρωσία, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στις αιτίες της κρίσης στη Λιβύη», δήλωσε ο Λαβρόφ. Εν τω  μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σέιχ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ Αλ-Ναχάν, δήλωσε ότι η Λιβύη αντιμετώπισε «μεγάλες προκλήσεις, αφού εξτρεμιστικές ομάδες κυριαρχούν στη λιβυκή πολιτική σκηνή», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποχωρήσει ποτέ από την Λιβύη, εκτός και αν αναγκαστεί από την δύση, ενώ οι ΗΠΑ μετά  την εκλογή Μπάιντεν και αυτές εισέρχονται δυναμικά στην χώρα αυτή για να αντιμετωπίσουν την Ρωσία, σε μαι αναμέτρηση με πολλούς παίκτες που έχουν τρομερά συμφέροντα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ