συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά
Αφρική

«Νίκη του λαού» το πραξικόπημα στο Μάλι - Μεγάλη συγκέντρωση

Εκπαίδευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε λάβει ο αξιωματικός του στρατού στο Μάλι, που ανακήρυξε τον εαυτό του επικεφαλής της χούντας που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα, μετά από το πραξικόπημα που «έριξε» τον πρόεδρο του έθνους της Δυτικής Αφρικής αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά φέρεται να συνεργάστηκε για χρόνια με τις δυνάμεις των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού στη Δυτική Αφρική. Μιλούσε τακτικά με αμερικανικά στρατεύματα και παρακολούθησε εκπαιδευτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανέφεραν οι αξιωματικοί, οι οποίοι μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους, επειδή δεν είχαν άδεια να συζητήσουν το θέμα δημόσια.

Ο Γκοϊτά, ο οποίος έλαβε επίσης εκπαίδευση από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ηγήθηκε της μονάδας ειδικών δυνάμεων του Μάλι στην «ταραγμένη» κεντρική περιοχή της χώρας, όπου μαχητές, οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος έχουν δημιουργήσει ένα προπύργιο, το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία σε παγκόσμιους ηγέτες.

Γιορτή στο Μάλι για το στρατιωτικό πραξικόπημα

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μπαμακό για να γιορτάσουν «τη νίκη του λαού», τρεις ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο του Μαλί, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και την παραμονή της άφιξης μιας διεθνούς αποστολής της στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στο κέντρο της πρωτεύουσας, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, που διαδήλωναν από τον Ιούνιο ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά, γιόρτασαν την πτώση του. Την κινητοποίηση οργάνωσε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης M5-RFP (Κίνημα της 5ης Ιουνίου-Προσκλητήριο Πατριωτικών Δυνάμεων).

Η αποστολή της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) αναμένεται αύριο στο Μαλί. Επικεφαλής της θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν.

Οι στρατιωτικοί που ανέλαβαν την εξουσία θα υποδεχτούν «με χαρά» αυτήν την αντιπροσωπεία, διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπός τους, μολονότι πολλοί διαδηλωτές σήμερα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά της ECOWAS, επειδή χθες ζήτησε την «αποκατάσταση» του προέδρου Κεϊτά στην εξουσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ