Αφρική

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ παρέλαβαν έξι κινέζικα drone από την Ιορδανία

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας σκόπευε να “ξεφορτωθεί” κάποια μη επανδρωμένα οχήματα εδώ και μήνες, προσθέτοντας ότι "για τον λόγο αυτό υπογράφθηκε σύμβαση με τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη τις τελευταίες εβδομάδες".

Ενώ οι δυνάμεις του Αλ Σάρατζ λαμβάνουν στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία, ο Χαφτάρ λαμβάνει κυρίως τεχνική υποστήριξη από τη Ρωσία με χρηματοδότηση από τα ΗΑΕ.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι η Ιορδανία είχε παραδώσει στον Χαφτάρ τεθωρακισμένα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τις πιστές στον ίδιο πολιτοφυλακές Al-Kanyat στην πόλη Tarhouna στα νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρέσβης Τάχερ Αλ-Σουνίι, μόνιμος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, κατηγόρησε την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την τροφοδοσία της κρίσης στη χώρα του και παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τους απαγγείλει βαριές κατηγορίες.

Ο ίδιος βέβαια ξέχασε επιμελώς να αναφερθεί στην τροφοδοσία με όπλα και στην αποστολή Τούρκων κομάντος στην Λιβύη, μιας αυτό είναι ένα γεγονός που για τον ίδιο δεν ισχύει.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα ΗΑΕ απέστειλαν και εκατοντάδες Σουδανούς μισθοφόρους στη Λιβύη, ενώ ο Σουνίιτς κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Σίσι με “καυστική” δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη στον Χαφτάρ από την άλλη πλευρά, έγινε εντελώς συμβολική μετά τις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με την Άγκυρα, για το θέμα της Λιβύης.

Ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί από την στιγμή που οι παρατάξεις τροφοδοτούνται συνεχώς με όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ