ΗΓαλλία προτείνει τα έσοδα από τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβάλει η ΕΕ στην Google να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι εισφορές των κρατών-μελών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπενζαμέν Χαντάντ.
«Αυτή είναι μια νέα πηγή εσόδων για την Ευρωπαϊκή Ένωση -αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ-, η οποία θα πρέπει να μειώσει αυτομάτως τις συνεισφορές όλων των κρατών μελών», δήλωσε ο Χαντάντ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Franceinfo.
Η πρόταση διατυπώνεται ενώ οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση τόσο για το συνολικό ύψος του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού όσο και για τις προτεραιότητες των δαπανών. Η διαπραγμάτευση των «27» για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034 αναμένεται να συνεχιστεί και στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής των επόμενων μηνών.
Πάνω από 10 δισ. ευρώ τα πρόστιμα στην Google
Τον Ιούλιο επιβλήθηκε στην Google συνολικό πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων που έχουν στόχο να περιορίσουν την ισχύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Με τη νέα χρηματική ποινή, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρακτικές που κρίθηκαν αντίθετες στους κανόνες ανταγωνισμού έφθασαν συνολικά τα 10,38 δισ. ευρώ μέσα σε σχεδόν δύο δεκαετίες.
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν τα τελευταία χρόνια εντείνει τον έλεγχο των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων, ενώ η Google έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπη με κυρώσεις. Τον Ιούλιο, η ΕΕ επέβαλε νέα πρόστιμα στην Google για παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανόνων.
Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό των 2 τρισ. ευρώ
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών συζητούν τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2028-2034, με τις θέσεις τους να αποκλίνουν τόσο ως προς το συνολικό του μέγεθος όσο και ως προς το πού θα κατευθυνθούν οι διαθέσιμοι πόροι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ο προϋπολογισμός να φθάσει τα 2 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1,26% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Από αυτό το ποσό, περίπου 168 δισ. ευρώ, ή 0,11% του ΑΕΠ της Ένωσης, προβλέπεται να διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δανεισμού που ανέλαβε η ΕΕ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία της Covid-19.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις συνόδους κορυφής του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.