Κόσμος

Πάρε αυτή με τη μακριά φούστα – Ο Ταγιάνι μίλησε για γάμο και μητέρες

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Μια κουβέντα για το ποια γυναίκα θα συμβούλευε τον γιο του να παντρευτεί ήταν αρκετή για να φέρει τον Αντόνιο Ταγιάνι στο κέντρο μιας πολιτικής και κοινωνικής θύελλας στην Ιταλία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι, υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Forza Italia επιχείρησε να εξηγήσει, μέσω ενός παραδείγματος για τον γάμο, γιατί η πιο εντυπωσιακή επιλογή δεν είναι πάντοτε και η πιο «αξιόπιστη». Μόνο που όταν στη συζήτηση μπήκαν η απιστία, η μητρότητα και... το μήκος της φούστας, τα πράγματα ξέφυγαν γρήγορα.

Η «εντυπωσιακή» και η γυναίκα που θα πρότεινε στον γιο του

Ο Ταγιάνι είπε ότι μπορεί να είναι ωραίο να παντρευτεί κανείς μια ελκυστική και εντυπωσιακή γυναίκα, έθεσε όμως το ερώτημα ποιος είναι ο χαρακτήρας της και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να έχει αλλάξει πολλούς συντρόφους ή να είναι επιρρεπής στην απιστία.

Στη συνέχεια αντιπαρέβαλε σε αυτή την εικόνα μία γυναίκα «λιγότερο εντυπωσιακή», την οποία χαρακτήρισε περισσότερο αξιόπιστη και σοβαρή, ικανή να αποτελέσει «καλή μητέρα οικογένειας» και να παραμείνει πιστή στην αγάπη που υποσχέθηκε στον γάμο της.

Κάπου εκεί ήρθε και η φράση που άναψε τη φωτιά: η γυναίκα αυτή, είπε, μπορεί να φορά «φούστες λίγο πιο μακριές από τις άλλες».

Η σύνδεση ήταν αρκετή για να ανοίξει ένας καβγάς που γρήγορα ξέφυγε από τα όρια μιας κομματικής εκδήλωσης και πέρασε στα τηλεοπτικά πάνελ και στα social media.

Βουλευτής φόρεσε μίνι και του απάντησε

Η Κιάρα Απεντίνο, βουλευτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην δήμαρχος του Τορίνο, επέλεξε έναν αρκετά άμεσο τρόπο για να απαντήσει στον Ιταλό υπουργό.

Δημοσίευσε φωτογραφία της φορώντας κοντή φούστα και απευθύνθηκε προσωπικά στον Ταγιάνι.

«Ταγιάνι, δεν είμαι αξιόπιστη γυναίκα; Δεν είμαι καλή μητέρα;»

Η ίδια συνέχισε σημειώνοντας ότι το 2026 δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός να συνδέει τη σοβαρότητα μιας γυναίκας με την εμφάνισή της.

«Η αξιοπιστία μας δεν μετριέται σε εκατοστά υφάσματος».

Η υπόθεση γρήγορα πήρε διαστάσεις, με γυναίκες πολιτικούς να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους με κοντές φούστες και χρήστες του διαδικτύου να επιστρατεύουν φωτομοντάζ, βάζοντας ακόμη και τον ίδιο τον Ταγιάνι... με μίνι.

Παρενέβη και η Καθολική Εκκλησία

Από τη συζήτηση δεν έμεινε έξω ούτε η ισχυρή Ιταλική Επισκοπική Διάσκεψη.

Ο γραμματέας της, μονσινιόρ Τζουζέπε Μπατούρι, υπογράμμισε ότι κάθε λέξη και κάθε βλέμμα που απευθύνεται σε μια γυναίκα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεβασμό και θαυμασμό.

Η παρέμβασή του ήρθε ενώ η συζήτηση είχε ήδη πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά και από άλλη δήλωση του Ρομπέρτο Βανάτσι. Ερωτηθείς αν προτιμά τις γυναίκες με μακριά ή κοντή φούστα, εκείνος απάντησε ότι τις προτιμά... «χωρίς φούστα», προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων.

Ο Ταγιάνι τελικά ζήτησε συγγνώμη

Με τον θόρυβο να έχει πλέον περάσει τα ιταλικά σύνορα, ο υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να επανέλθει από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Ζητώ συγγνώμη αν κάποιοι ένιωσαν προσβεβλημένοι από όσα είπα. Ποτέ δεν είχα πρόθεση να προσβάλω τις γυναίκες».

Ο Ταγιάνι υπερασπίστηκε παράλληλα τη δημόσια στάση του απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι επέλεξε γυναίκες ως πρέσβεις της Ιταλίας στο Ιράν και το Αφγανιστάν.

Η συγγνώμη, πάντως, δεν εξαφάνισε την αρχική φράση από τη δημόσια συζήτηση. Από μια πολιτική αναλογία για την επιλογή συζύγου, η Ιταλία βρέθηκε να συζητά για μίνι, απιστία, γάμο και το κατά πόσο λίγα εκατοστά υφάσματος μπορούν να πουν οτιδήποτε για τον χαρακτήρα μιας γυναίκας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ