Κόσμος

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Βερολίνο αποσύρθηκε, Μόναχο και Ρήνος-Ρουρ οι επιλογές της Γερμανίας

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Η γερμανική πρωτεύουσα αποσύρθηκε επίσημα την Πέμπτη από τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2036, του 2040 ή του 2044.

Έτσι, το Μόναχο και η περιοχή Ρήνου-Ρουρ παραμένουν οι δύο υποψηφιότητες που θα διεκδικήσουν το χρίσμα της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής (DOSB), η οποία αναμένεται να λάβει την τελική της απόφαση το Σάββατο.

«Απλώς δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της υποψηφιότητας του Βερολίνου, Κάβεχ Νίρομαντ, πρώην παίκτης και προπονητής βόλεϊ, εκφράζοντας τη λύπη του για την εξέλιξη.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε και η στάση της Έλιφ Έραλπ, επικεφαλής υποψήφιας του Die Linke. Το κόμμα της Αριστεράς αναδείχθηκε πρώτο στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στο Βερολίνο, συγκεντρώνοντας το 25% των ψήφων.

Ήδη από τη Δευτέρα, η Έραλπ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στήριζε την υποψηφιότητα της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο απερχόμενος δήμαρχος του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ, μέλος του CDU, αντιμετώπισε την απόσυρση ως σημαντική απώλεια για την πόλη.

«Ποτέ δεν έχω παραστεί σε συνέντευξη Τύπου με τόση απροθυμία», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για το Βερολίνο, την Ανατολική Γερμανία και τις επόμενες γενιές.

Από τέσσερις υποψηφιότητες, έμειναν δύο

Στην αρχή της διαδικασίας, τέσσερις γερμανικές πόλεις και περιοχές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εκπροσωπήσουν τη χώρα ενώπιον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους Αγώνες του 2036, του 2040 ή του 2044.

Το Αμβούργο αποχώρησε στα τέλη Μαΐου, μετά την απόρριψη της πρότασής του σε δημοψήφισμα. Το Βερολίνο, αντίθετα, είχε λάβει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου στις 21 Μαΐου, χωρίς όμως να προχωρήσει σε αντίστοιχη διαδικασία δημοψηφίσματος.

Πλέον, η DOSB θα συνεδριάσει το Σάββατο στο Μπάντεν-Μπάντεν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, για να επιλέξει ανάμεσα στο Μόναχο και την περιοχή Ρήνου-Ρουρ. Και οι δύο υποψηφιότητες έχουν ήδη ξεπεράσει το ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Η βαριά ολυμπιακή ιστορία της Γερμανίας

Η Γερμανία έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές. Το 1936 διοργάνωσε τους Χειμερινούς Αγώνες στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν και τους Θερινούς στο Βερολίνο. Οι τελευταίοι συνδέθηκαν έντονα με την προπαγάνδα του ναζιστικού καθεστώτος.

Το 1972, το Μόναχο φιλοξένησε ξανά τους Αγώνες. Η διοργάνωση, ωστόσο, στιγματίστηκε από την επίθεση στην ισραηλινή αποστολή, κατά την οποία έντεκα μέλη της ισραηλινής ομάδας έχασαν τη ζωή τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ