Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προωθήσει ένα «ευρωπαϊκό νομοθετικό κείμενο» που θα απαγορεύει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 15 ετών, με στόχο «την προστασία όλων των παιδιών στην Ένωση».
Σε επιστολή του με ημερομηνία 29 Αυγούστου προς τη φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «είναι πλέον απαραίτητο να προχωρήσουμε περαιτέρω και να εναρμονίσουμε αυτή τη ρύθμιση μέσω ενός νέου ευρωπαϊκού νομοθετικού κειμένου».
Μια γαλλική πρόταση για την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από άτομα κάτω των 15 ετών απορρίφθηκε τον Αύγουστο από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας.
Ωστόσο, ο Μακρόν επανέλαβε ότι ελπίζει να «βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσει το ζήτημα» τους επόμενους μήνες, μέσω μιας «αναθεωρημένης νομοθετικής ρύθμισης» σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα είναι «σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ και το Σύνταγμά μας».