norway
Κόσμος

Η Νορβηγία ενισχύει την Ουκρανία με 9,2 δισ. δολάρια

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δώσει ακόμη 9,2 δισ. δολάρια (85 δισ. κορόνες) στην Ουκρανία κατά το επόμενο οικονομικό έτος.

Πρόκειται για ποσό ίσο με αυτό που διέθεσε η σκανδιναβική χώρα για το τρέχον έτος. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε μαζί με ηγέτες νορδικών και βαλτικών χωρών επισκέφτηκαν χθες το Κίεβο, σε ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά, ο πρωθυπουργός Στέρε της Νορβηγίας ανέφερε ότι αναμένεται να στείλει χρήματα που προορίζονται τόσο για τις στρατιωτικές όσο και για ανθρωπιστικές δαπάνες.

«Η υποστήριξη και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν είναι απλά βοήθεια. Είναι επένδυση στην ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Στέρε.

Στήριξη από τη Φινλανδία

Παράλληλα, η Φινλανδία και η Ουκρανία συνυπέγραψαν επιστολή προθέσεων για την κατασκευή και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων στο φινλανδικό έδαφος. Επιπλέον, συμφώνησαν στην παραγωγή μη επανδρωμένων θαλάσσιων συστημάτων επιφανείας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν εντείνει τα πλήγματά τους σε οικονομικές υποδομές, συχνά πολύ μακριά από τα μέτωπα του πολέμου που άρχισε πριν από ακριβώς τεσσεράμισι χρόνια με την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Προχθές Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως το Κίεβο άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» στοχοποιώντας ρωσικούς οικονομικούς στόχους διαμηνύοντας ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει πλήττοντας τους «πιο νευραλγικούς οικονομικούς τομείς» της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ