Κόσμος

Politico: Γιατί η Μελόνι ανεβάζει τους τόνους στο Μεταναστευτικό και συγκρούεται με τη Μαδρίτη;

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Η Τζόρτζια Μελόνι δεν θέλει να ηττηθεί στο δικό της πολιτικό γήπεδο. Με τις επόμενες εκλογές στην Ιταλία να πλησιάζουν και έναν νέο αντίπαλο στα δεξιά της να κερδίζει συνεχώς έδαφος, η Ιταλίδα πρωθυπουργός φαίνεται να εγκαταλείπει σταδιακά την πιο μετριοπαθή εικόνα που φρόντισε να καλλιεργήσει στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής της, επιστρέφοντας σε μια σαφώς σκληρότερη γραμμή στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico, πίσω από την αλλαγή τόνου βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό η άνοδος του πρώην στρατηγού και ευρωβουλευτή Ρομπέρτο Βανάτσι, το νέο κόμμα του οποίου, το ακροδεξιό «Εθνικό Μέλλον», ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις και απειλεί να αναδιατάξει τις ισορροπίες στον χώρο της ιταλικής Δεξιάς.

Η πρόσφατη σύγκρουση της Ρώμης με τη Μαδρίτη για το μεταναστευτικό αποτελεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία από τις σαφέστερες ενδείξεις της νέας στρατηγικής της Μελόνι.
 

Η Θέουτα και η σύγκρουση με την Ισπανία

Η κυβέρνηση Μελόνι ήταν η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτέθηκε πολιτικά στην ισπανική κυβέρνηση μετά την αιφνίδια μαζική άφιξη μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα. Και ενώ η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν τους συνοριακούς ελέγχους, η Ιταλία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας Σένγκεν με την Ισπανία.

Στα ιταλικά αεροδρόμια, οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ισπανία υποβάλλονται πλέον σε ξεχωριστούς ελέγχους. Η Ρώμη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να άρει τα μέτρα τουλάχιστον έως τις 15 Αυγούστου, με τη Μαδρίτη να απαντά επιβάλλοντας αντίστοιχους ελέγχους σε ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ιταλία.

«Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης», έγραψε η Μελόνι στο X, την ώρα που στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού εξαπέλυαν επιθέσεις κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας, κατηγορώντας την ότι απέτυχε να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές. «Η υπεράσπιση των συνόρων μας, η αναχαίτιση των διακινητών ανθρώπων και η διασφάλιση αποτελεσματικών επαναπατρισμών θα συνεχίσουν να αποτελούν πολιτική αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
 

Ο Βανάτσι ανεβαίνει και πιέζει τη Μελόνι


Η σύγκρουση με την Ισπανία, σύμφωνα με το Politico, συνδέεται με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Με τις εκλογές να εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμη και την ερχόμενη άνοιξη, το «Εθνικό Μέλλον» του Ρομπέρτο Βανάτσι καταγράφει σημαντική άνοδο. Σύμφωνα με το Poll of Polls του Politico, έχει ήδη ξεπεράσει τη Λέγκα, έναν από τους κυβερνητικούς εταίρους της Μελόνι, και πλησιάζει τo Φόρτσα Ιτάλια.

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία για την ίδια την πρωθυπουργό, η οποία ξεκίνησε την πολιτική της διαδρομή από τη νεολαία ενός νεοφασιστικού κινήματος της Ιταλίας, προτού σταδιακά οικοδομήσει ένα περισσότερο θεσμικό και διεθνώς αποδεκτό προφίλ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ανησυχία για τον περιορισμό του ανταγωνισμού από το Εθνικό Μέλλον», δηλώνει στον ιστότοπο ο πολιτικός επιστήμονας Μάρκο Τάρκι.

Κατά τον ίδιο, αυτό που αλλάζει περισσότερο είναι ο τόνος και όχι τόσο οι βασικές θέσεις. «Τα ζητήματα – ασφάλεια, μετανάστευση, ταυτότητα – παραμένουν τα ίδια όπως πριν», επισημαίνει.
 

Από τον «ναυτικό αποκλεισμό» στη «remigration»


Η Μελόνι είχε ήδη οικοδομήσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας που την έφερε στην εξουσία το 2022 πάνω στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Μεταξύ άλλων, είχε υποσχεθεί τη δημιουργία ναυτικού αποκλεισμού στα ανοικτά των ιταλικών ακτών.

Το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε τελικά, ωστόσο η κυβέρνησή της προχώρησε στη δημιουργία κέντρων στην Αλβανία για τη φιλοξενία μεταναστών όσο εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου τους.

Ο Βανάτσι επιχειρεί τώρα να κινηθεί ακόμη δεξιότερα. Έχοντας τοποθετήσει την ασφάλεια και τη μετανάστευση στον πυρήνα της εκστρατείας του, προωθεί την ιδέα της λεγόμενης «remigration», ενός σχεδίου που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση μεταναστών να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Η κρίση στη Θέουτα, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα και σχεδόν 100 έχασαν τη ζωή τους, πρόσφερε στη Μελόνι την ευκαιρία να επαναφέρει δυναμικά το μεταναστευτικό στην κορυφή της πολιτικής της ατζέντας. Ο ευρωβουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Τζόρτζιο Γκόρι υποστηρίζει στο Politico ότι η αντίδραση της Ιταλίδας πρωθυπουργού ήταν αποτέλεσμα «αμιγώς εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών». Κατά τον ίδιο, η Μελόνι προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της θα παραμείνουν στο πλευρό της, δείχνοντας ότι εξακολουθεί να υπηρετεί τις σκληρές θέσεις της Δεξιάς στο μεταναστευτικό.
 

Το 7% που μπορεί να κρίνει τις εκλογές


Για τον Τζοβάνι Ορσίνα, διευθυντή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Luiss Guido Carli της Ρώμης, η άμεση προτεραιότητα της Μελόνι είναι να αποτρέψει την έναρξη διαρροών από τα Αδέλφια της Ιταλίας. Και αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας με τον Βανάτσι, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές.

Ο Λορέντσο Πρελιάσκο της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouTrend σημειώνει ότι το Εθνικό Μέλλον έχει ενισχυθεί σημαντικά, ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες, και πλέον καταγράφει ποσοστά άνω του 7%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για ολόκληρο τον δεξιό συνασπισμό. «Χωρίς τον Βανάτσι, η κεντροδεξιά θα μπορούσε να χάσει τις επόμενες εκλογές», αναφέρει ο Πρελιάσκο. «Αυτές οι επτά μονάδες έχουν πολύ μεγάλη σημασία».

Στο περιβάλλον της Ιταλίδας πρωθυπουργού, πάντως, απορρίπτουν την εκτίμηση ότι η Μελόνι μετακινείται δεξιότερα εξαιτίας του Βανάτσι. Ο Νίκολα Προκατσίνι, στενός συνεργάτης της και συμπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός παραμένει στις ίδιες θέσεις που είχε πάντοτε. «Βρίσκεται εκεί όπου βρισκόταν πάντα», δήλωσε στο Politico, προσθέτοντας ότι η Μελόνι «απλώς δεν είναι η ρατσίστρια, ξενοφοβική φασίστρια που παρουσίαζαν όταν ανέλαβε την εξουσία. Και δεν είναι ούτε τώρα».
 

Η Ουκρανία είναι η μεγάλη διαχωριστική γραμμή


Υπάρχει, ωστόσο, ένα πεδίο στο οποίο οι διαφορές μεταξύ της Μελόνι και του Βανάτσι είναι πολύ πιο ουσιαστικές: η Ουκρανία. Τόσο η Λέγκα όσο και ο Βανάτσι ζητούν ηπιότερη στάση απέναντι στη Μόσχα, αντιτίθενται στη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και εκφράζουν ενστάσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Η Μελόνι, αντίθετα, έχει παρουσιάσει την Ιταλία ως σταθερό υποστηρικτή της Ουκρανίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, η εξάρτησή της από τη Λέγκα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού έχει περιορίσει το εύρος της ιταλικής συνεισφοράς.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Ιταλία έχει διαθέσει περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε ένα ευρώ τον μήνα ανά Ιταλό πολίτη. Παράλληλα, η Ρώμη δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα PURL του ΝΑΤΟ για την προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον τερματισμό νέων δεσμεύσεων αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τάρκι εκτιμά ότι η Ουκρανία αποτελεί ουσιαστικά τη βασική διαφορά μεταξύ Μελόνι και Βανάτσι. Στα υπόλοιπα πεδία, υποστηρίζει, η απόσταση μεταξύ τους διογκώνεται σε επίπεδο ρητορικής για λόγους πολιτικής τακτικής.

Οι συνεργάτες της Μελόνι δεν αποκλείουν, άλλωστε, μια μελλοντική συμμαχία με τον πρώην στρατηγό. Θέτουν όμως ως προϋπόθεση τη στάση του στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως το έθεσε ο Προκατσίνι, εάν ο Βανάτσι επιλέξει να τοποθετήσει την Ιταλία στο πλευρό της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, μια συνεργασία δεν θα είναι δυνατή. Αν, αντιθέτως, επιλέξει τη Δύση και τις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες, τότε, όπως είπε, «σίγουρα μπορούμε να σταθούμε μαζί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ