pyrkagia
Κόσμος

Δραματική η κατάσταση σε Γαλλία και Ισπανία - Οι φλόγες πλησιάζουν πυραυλικές εγκαταστάσεις

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία - οι μεγαλύτερες από το 1949 - πλησιάζοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας κοντά στο Μπορντό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο ενώ οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική απομάκρυνση περίπου 4.000 παραθεριστών από το δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο Λακανό, στις ακτές του Ατλαντικού, καθώς οι φλόγες συνεχίζουν να επεκτείνονται εν μέσω ισχυρών ανέμων και νέου κύματος καύσωνα που αναμένεται να ανεβάσει τη θερμοκρασία έως τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι πυρκαγιές έχουν ήδη αποτεφρώσει περί τα 1.030.000 στρέμματα δασικής έκτασης γύρω από το Μπορντό, έχουν κάνει στάχτη 240 κατοικίες και έχουν αναγκάσει περισσότερους από 220.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Συναγερμός κοντά σε στρατόπεδο με πυρομαχικά

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η εκδήλωση νέας μεγάλης εστίας κοντά στο στρατόπεδο Camp de Souge, περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Μπορντό.

Το στρατόπεδο φιλοξενεί το 13ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Δραγόνων του γαλλικού στρατού και θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου, καθώς στο υπέδαφός του υπάρχουν θαμμένα, μη εκραγέντα πυρομαχικά από δεκαετίες στρατιωτικών ασκήσεων.

Γαλλία: Τρόμος με τη νέα αύξηση της θερμοκρασίας για αναζωπύρωση της φωτιάς στο Μπορντό -Απομακρύνθηκαν επιπλέον κάτοικοι
Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν ταχύτατα μέσα στα πευκοδάση που περιβάλλουν τη στρατιωτική εγκατάσταση, κινητοποιώντας ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, δύο Dash, τρία Air Tractor, δύο ελικόπτερα, καθώς και μεταγωγικό A400M, το οποίο χρησιμοποιείται για τη ρίψη επιβραδυντικού υγρού στις φλόγες.

Καύσωνας απειλεί να αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές

Παρότι οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το βασικό μέτωπο έχει προσωρινά σταθεροποιηθεί, καταγράφηκαν τουλάχιστον 14 αναζωπυρώσεις, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηροί άνεμοι θα δυσκολέψουν σημαντικά το έργο των πυροσβεστών.

Οι τοπικές Αρχές εκφράζουν φόβους ότι η νέα θερμή εισβολή μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκκενώσεις οικισμών τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για τις οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 130.000 εργαζόμενοι αδυνατούν να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους εξαιτίας των πυρκαγιών.

Δραματική η κατάσταση και στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, η Ισπανία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από ένα από τα χειρότερα κύματα πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών.

Στους 14 οι νεκροί από τις φωτιές στην Ισπανία -Οι κάτοικοι γύρω από τη Μαδρίτη επιστρέφουν στα σπίτια τους
Αν και οι αρχές ήραν τις εντολές εκκένωσης σε αρκετούς δήμους δυτικά της Μαδρίτης, περίπου 60.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι φλόγες έχουν αποτεφρώσει περίπου 770.000 στρέμματα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», ωστόσο τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγες ώρες, καθώς από σήμερα Τετάρτη αναμένεται νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως και 42 βαθμούς Κελσίου.

Συνολικά, σε Γαλλία και Ισπανία έχουν αποτεφρωθεί σχεδόν 1,8 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ περισσότεροι από 360.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, σε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει γνωρίσει η νοτιοδυτική Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ