Κόσμος

«Τείχος» Μερτς απέναντι στην AfD: «Θα κάνω τα πάντα για να μην κερδίσει τις εκλογές»

Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «βέβαιος» ότι θα μπορούσε να αποτρέψει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), από το να κερδίσει την πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές στα ανατολικά τον Σεπτέμβριο, μια σημαντική δοκιμασία για την αντιδημοφιλή κυβέρνησή του, αναφέρει το AFP.

«Είμαι και παραμένω βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε την πλειοψηφία του AfD στα τρία κρατίδια, ειδικά στη Σαξονία-Άνχαλτ και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία», δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου στη Γερμανία για να το αποτρέψω», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι παρέμεινε «αισιόδοξος μέχρι το βράδυ των εκλογών». «Αυτό που κάνουμε σήμερα καθορίζει την τύχη των παιδιών και των εγγονιών μας», επέμεινε.

Το AfD προηγείται της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) του Καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς κατά περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες, με σκορ άνω του 40%, και προβλέπεται ήδη να ηγηθεί του πρώτου κρατιδίου.

Η «πολιτική κατάσταση» των κομμάτων στα ανατολικά είναι «λίγο διαφορετική από τις άλλες γερμανικές περιοχές», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, αναφερόμενος στη δημοτικότητα της ακροδεξιάς στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ).

Ανακοίνωσε ότι θέλει να πάει στα δύο κρατίδια αυτό το καλοκαίρι για να «κάνει εκεί εκστρατεία» και να «προσπαθήσει να πείσει» τους ψηφοφόρους ότι ο συνασπισμός του βρίσκεται «στο σωστό δρόμο».

Αρκετά δημοσιεύματα αποκάλυψαν πρόσφατα ότι το τοπικό παράρτημα του κόμματός του CDU στη Σαξονία-Άνχαλτ επέλεξε να μην τον προσκαλέσει στο συνέδριό του, λόγω της αντιδημοτικότητάς του.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τα κανάλια RTL και ntv, το 85% των Γερμανών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το έργο του. Ο καγκελάριος, ο οποίος βρίσκεται στο αξίωμα για περισσότερο από ένα χρόνο, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του συνασπισμού του με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ως «θετικά».

Είπε την Τετάρτη ότι βλέπει τις κακές δημοσκοπήσεις ως «κίνητρο για να συνεχίσει να εργάζεται και να το κάνει καλά».

Η κυβέρνηση Μερτς βρίσκεται υπό πίεση να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα που έχει πληγεί από χρόνια υποτονικής ανάπτυξης και γήρανσης του πληθυσμού.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει βρει τον ρυθμό της, παρά κάποιες επικρίσεις. Έχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας και έχουμε λάβει μέτρα ανάλογα με την κλίμακα των εργασιών που έχουμε μπροστά μας», διαβεβαίωσε. Αρνήθηκε, ωστόσο, να κάνει εικασίες για τις «προσωπικές συνέπειες» που θα αντιμετώπιζε εάν η AfD κέρδιζε το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ