Κόσμος

Ανάμεσα στους διεκδικητές της θέσης του γγ του ΟΗΕ και επισήμως η πρώην αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα

Η κυβέρνηση του Σαν Χοσέ ανακοίνωσε ότι η πρώην αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ρεβέκα Γκρίνσπαν, είναι επισήμως υποψήφια για τη θέση της ηγεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να διαδεχθεί τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες στο τέλος της χρονιάς.

Η κ. Γκρίνσπαν, οικονομολόγους, 70 ετών, προστέθηκε στον κατάλογο των υποψηφίων μαζί με την πρώην πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, τον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), τον Αργεντινό Ραφαέλ Γκρόσι, καθώς και τον πρώην πρόεδρο της Σενεγάλης Μάκι Σαλ.

Ο επόμενος ή η επόμενη ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου 2027 για πενταετή θητεία.

Επισημοποιώντας χθες την υποψηφιότητα της κ. Γκρίνσπαν, η κοσταρικανή κυβέρνηση τόνισε ότι η ενδιαφερόμενη πληροί όλα τα απαραίτητα προσόντα για να αναλάβει τη θέση ευθύνης, δεδομένης της πολιτικής διαδρομής της, του «ηγετικού ρόλου και της δέσμευσής (της)» στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής είχε ήδη προτείνει το όνομα της κ. Γκρίνσπαν τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο όχι επίσημα.

Η κ. Γκρίνσπαν είναι η διευθύντρια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά). Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα (1994-1998), στην κυβέρνηση του κεντρώου προέδρου Χοσέ Μαρία Φιγκέρες.

Βάσει της παράδοσης της γεωγραφικής εναλλαγής στη θέση, που όμως δεν τηρείται πάντα, η Λατινική Αμερική διεκδικεί φέτος το πόστο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Παράλληλα αρκετές χώρες συνηγορούν υπέρ του να αναλάβει τον ρόλο για πρώτη φορά γυναίκα.

Είναι ωστόσο τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία θα αρχίσουν τη διαδικασία επιλογής στα τέλη Ιουλίου, και ειδικά τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο, (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία) αυτά που θα κρίνουν το μέλλον των υποψηφιοτήτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ