Κόσμος

Μελόνι για Ιράν: «Φυσικά και ανησυχώ - Χαζομάρα να θεωρήσουμε πως όλα αυτά δεν μας αφορούν»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canale5, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την ισραηλινοαμερικανική επίθεση κατά του Ιράν.

«H κατάσταση με ανησυχεί, με ανησυχεί η ευρύτερη πραγματικότητα. Μια κρίση του διεθνούς δικαίου, η οποία είναι αναπόφευκτα συνέπεια του πολέμου της Ουκρανίας, όταν ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτέθηκε σε γειτονική του χώρα. Ήταν αναπόφευκτο ότι θα οδηγούσε σε μια περίοδο χάους», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.


«Ασφαλώς και ανησυχώ»

«Ασφαλώς και ανησυχώ διότι θα ήταν χαζό να θεωρήσουμε ότι όσα συμβαίνουν -ακόμη και μακριά από τα σύνορά μας- δεν μας αφορούν. Είναι ο λόγος για τον οποίο η Ιταλία είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να φτάσουμε σε μια σοβαρή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ιδίως σε μια φάση κατά την οποία το διεθνές δίκαιο κλονίζεται. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο σημερινό ιρανικό καθεστώς να έχει στη διάθεσή του πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με πυρηνικές κεφαλές. Η συμφωνία αυτή απέτυχε και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αποφάσισαν να επιτεθούν, χωρίς να εμπλέξουν τους Ευρωπαίους εταίρους», πρόσθεσε η Μελόνι.

«Ο υπουργός Κροζέτο δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει τη δουλειά του»

Σχετικά με την παραμονή στο Ντουμπάι του Ιταλού υπουργού Άμυνας Κροζέτο, ο οποίος επέστρεψε χθες στην Ιταλία, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης τόνισε ότι «ο υπουργός Κροζέτο δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει την δουλειά του».

«Είμαστε σε επαφή με τις χώρες του Κόλπου και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ο στόχος είναι -ασφαλώς- να μην επεκταθεί η κρίση, αλλά θεωρώ ότι τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν το Ιράν δεν σταματήσει τις επιθέσεις του κατά των χωρών του Κόλπου, οι οποίες είναι εντελώς αδικαιολόγητες», είπε η Τζόρτζια Μελόνι.

Σε σχέση με τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι στη χώρα της η επιφυλακή είναι ύψιστη, αρχίζοντας από τις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ