Κόσμος

Διαβεβαιώσεις από το Ριάντ προς την Τεχεράνη χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας για επιθέσεις στο Ιράν

Ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει την εκτόξευση ή διέλευση οποιασδήποτε επίθεσης κατά του Ιράν από το έδαφός της ή μέσω του εναέριου χώρου της.

Σεβασμός της κυριαρχίας και αποτροπή στρατιωτικής χρήσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Ριάντ, η οποία δημοσιοποιήθηκε μέσω X και ήταν διαθέσιμη μόνο στα αραβικά, ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση του βασιλείου υπέρ του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν θα επιτραπεί η χρήση του σαουδαραβικού εδάφους ή του εναέριου χώρου για στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Τεχεράνης.

Έμφαση στον διάλογο και τη σταθερότητα

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τάχθηκε υπέρ κάθε προσπάθειας επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αντίστοιχη στάση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν εκδώσει ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωναν επίσης ότι δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους για την πραγματοποίηση επίθεσης κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ενισχύοντας το μήνυμα αποτροπής στρατιωτικής κλιμάκωσης από κράτη του Κόλπου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής κίνησης

Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα γύρω από το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ κατά του Ιράν παραμένει. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ότι αναπτύσσεται «αρμάδα» στην περιοχή, ωστόσο δηλώνει πως ελπίζει να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την επίτευξη «συμφωνίας».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

trump-parthenes-nhsoi
ΗΠΑ 0

«Μην κάνετε το ίδιο λάθος με εμάς!» Κάτοικοι των Παρθένων Νήσων προειδοποιούν τους Γροιλανδούς για το τι πραγματικά σημαίνει «αμερικανική κατοχή»

«Ελπίζω να μην το βιώσει κανένας άλλος λαός στον κόσμο» προειδοποιεί μία γηγενής κάτοικος των Παρθένων Νήσων, οι οποίες...