germanikos-stratos-groilandia
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γροιλανδία: Επέστρεψαν έκτακτα πίσω οι Γερμανοί στρατιώτες - Ποιος ο λόγος

Όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα, μία αναγνωριστική ομάδα 15 στρατιωτικών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων είχαν προσγειωθεί την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στην γροιλανδική πρωτεύουσα Νουούκ ως μέρος μίας νέας ευρωπαϊκής αποστολής στρατευμάτων στην αρκτική δανική επικράτεια. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, οι Γερμανοί στρατιώτες εθεάθησαν να εγκαταλείπουν την Γροιλανδία αεροπορικώς.

Ήρθαν και Έφυγαν οι Γερμανοί Στρατιώτες

Αναλυτικότερα, η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Bild μετέδωσε πριν λίγες ώρες πως η γερμανική ομάδα 15 στρατιωτικών αποχώρησε από την Γροιλανδία χωρίς επίσημη εξήγηση. Οι στρατιώτες, με επικεφαλής τον υποναύαρχο Stefan Pauli, εθεάθησαν να επιβιβάζονται σε ένα επιβατικό αεροπλάνο τύπου Boeing 737 της Icelandair πριν κάποιες ώρες. Το αεροσκάφος αυτό απογειώθηκε από το αεροδρόμιο στο Νουούκ το πρωί της Κυριακής 18 Ιανουαρίου.

«Μέχρι πρότινος τα γνωστά σχέδια του γερμανικού υπουργείου άμυνας περιλάμβαναν παράταση της διάρκειας της παρουσίας αυτών των στρατιωτών στην Γροιλανδία. Πάρα αυτά και χωρίς καμία επίσημη εξήγηση, οι στρατιώτες εγκατέλειψαν το νησί χωρίς προειδοποίηση ή δημόσια ανακοίνωση» έγραψε η Bild.

Τόσο οι εκπρόσωποι τύπου του γερμανικού υπουργείου άμυνας, όσο και διάφοροι αξιωματούχοι της τωρινής κυβέρνησης του Βερολίνου, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε αιτήματα δημοσιογράφων για σχολιασμό της παραπάνω εξέλιξης. Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πάντως πως την διαταγή απόσυρσης των 15 Γερμανών στρατιωτών έδωσε το πρωί της Κυριακής το ίδιο το Βερολίνο.

«Η εντολή ήταν ρητή: επιστρέψτε όλοι στην Γερμανία και ακυρώστε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις σας στην Γροιλανδία. Οι στρατιώτες δεν κάθισαν ούτε 44 ώρες στην επικράτεια της χώρας, ήρθαν και έφυγαν σχεδόν κατευθείαν» προσθέτει η Bild.

Δεδομένων όλων αυτών, είναι βέβαιο πως μεταξύ 16 και 18 Ιανουαρίου μεσολάβησε κάποιο γεγονός που το Βερολίνο αρνείται, τουλάχιστον προς το παρών, να αποκαλύψει δημόσια. Το συμβάν αυτό φαίνεται πως προκάλεσε τον άμεσο επαναπατρισμό της μικρής αναγνωριστικής ομάδας του γερμανικού στρατού.

«Είναι αβέβαιο εάν η πρόωρη απόσυρση των στρατευμάτων συνδέεται με την νέα ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί νέων δασμών έναντι των χωρών που θα εναντιωθούν στην προσπάθειά του να αποκτήσει την Γροιλανδία και θα υποστηρίξουν την Δανία» έκλεισε η εφημερίδα.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στις 17 Ιανουαρίου και παρά τα όσα γράφει το δημοσίευμα της Bild, πολλοί πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν με σιγουριά πως οι νέες απειλές Τραμπ αποτελούν τον λόγο της άτακτης αποχώρησης των Γερμανών στρατιωτών από το Νουούκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ