Η ημερομηνία της 15ης ιανουαρίου 2026 θα μείνει χαραγμένη με μελάνι παγετώνα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι πρώτες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις πάτησαν το έδαφος της Γροιλανδίας, μετατρέποντας έναν επίγειο παράδεισο σε ένα απέραντο στρατόπεδο γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Γάλλοι, Γερμανοί, Σουηδοί και Νορβηγοί στρατιώτες «πάτησαν» Γροιλανδία.
Η Bundeswehr αναπτύσσει ομάδες αναγνώρισης και ο Μακρόν υπόσχεται να στείλει πλοία και αεροπλάνα. Μας λένε ότι έρχονται για «ασφάλεια» απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά όλοι ξέρουμε πως αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της Ευρώπης να προλάβει τον Τραμπ πριν το νησί γίνει «αμερικανική πολιτεία».
Ο Εμάνουελ μακρόν, ο «γαλατικός κόκορας» που προσπαθεί να φανεί ηγέτης μέσα στο χάος, ανακοίνωσε την αποστολή χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.
Ποιες χώρες συμμετέχουν στην αποστολή
Η Γαλλία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα αναπτύξουν στρατιωτικό προσωπικό στο πλαίσιο αποστολής αναγνώρισης στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ.
Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η αναγνωριστική αποστολή στη Γροιλανδία από πολλά ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ στοχεύει «στη διερεύνηση επιλογών για τη διασφάλιση της ασφάλειας υπό το πρίσμα των ρωσικών και κινεζικών απειλών στην Αρκτική».
Μια ομάδα αναγνώρισης 13 ατόμων της Bundeswehr θα αναπτυχθεί στο Νουούκ από Πέμπτη έως Κυριακή κατόπιν πρόσκλησης της Δανίας, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο.
«Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε»: Το Τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον
Ενώ οι στρατιώτες αποβιβάζονται, στο Λευκό Οίκο παίχτηκε μια πράξη αρχαίας τραγωδίας. Ο Δανός ΥΠΕΞ Λάρς Λόκε Ράσμουσεν παραδέχτηκε με τρεμάμενη φωνή: «Δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τη θέση των Αμερικανών». Ο Τραμπ θέλει να κατακτήσει τη Γροιλανδία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον αέρα του νικητή μετά την ανατροπή του Μαδούρο στη Βενεζουέλα μόλις πριν δώδεκα μέρες, προειδοποιεί τη Δανία πως είναι ανίσχυρη. «Κάτι θα βγει», δήλωσε με κυνισμό, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η Ευρώπη δεν παραδώσει τα κλειδιά, θα τα πάρει ο ίδιος με τη βία. Οι αμερικανικές πιέσεις έχουν μετατρέψει τους συμμάχους σε «ράφια του θανάτου».
Η Κραυγή των κατοίκων: «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά»
Πίσω στο Νουούκ, οι κάτοικοι υψώνουν τις κόκκινες και λευκές σημαίες τους στα μπαλκόνια, μια ύστατη επίδειξη ενότητας μπροστά στον όλεθρο. Η δασκάλα βέρα Στίντσεν εκφράζει τον απόλυτο τρόμο, «ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε ειρηνικά». Όμως, πώς να υπάρξει ειρήνη, όταν τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ σχίζουν τα παγωμένα νερά και η Γροιλανδία γίνεται το «μήλο της έριδος» σε έναν κόσμο που ετοιμάζεται για την τελική σύγκρουση;