Κόσμος

ΗΠΑ - Ιράν στην κόψη του ξυραφιού: Η «κόκκινη γραμμή» του Τραμπ και το δίλημμα της Τεχεράνης - Τι συμβαίνει με το διαδίκτυο στη χώρα

Σε περαιτέρω κλιμάκωση της ρητορικής του απέναντι στο Ιράν προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η Τεχεράνη «αρχίζει να ξεπερνά την κόκκινη γραμμή», ενώ προειδοποίησε πως οποιαδήποτε επίθεση κατά αμερικανικών βάσεων στην ευρύτερη περιοχή θα αντιμετωπιστεί «σκληρότερα από ποτέ».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι «το Ιράν αρχίζει να ξεπερνά την κόκκινη γραμμή μου», προσθέτοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι «άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ δεν θα έπρεπε». Όπως τόνισε, το ζήτημα εξετάζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα τόσο από τον ίδιο όσο και από τον αμερικανικό στρατό, με την Ουάσινγκτον να αξιολογεί «ορισμένες πολύ ισχυρές επιλογές».

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα αποτροπής, υπογραμμίζοντας ότι «αν το Ιράν χτυπήσει βάσεις μας στην περιοχή, θα το χτυπήσουμε σκληρότερα από ποτέ».

Επαφές και προειδοποιήσεις πριν από ενδεχόμενη συνάντηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι «Ιρανοί ηγέτες τηλεφώνησαν» το προηγούμενο Σάββατο, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος. Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για μια συνάντηση, καθώς «θέλουν να διαπραγματευτούν».

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «ίσως χρειαστεί να αναλάβουμε δράση πριν» από οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσων κινήσεων.

Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Τρίτη σύσκεψη με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με αντικείμενο την εξέταση πιθανών ενεργειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως απάντηση στην καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για την πρώτη «επίσημη συζήτηση» του Τραμπ επί του ζητήματος με το υπουργικό του συμβούλιο. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγσεθ και ο αρχηγός του Κοινού Επιτελείου Στρατού Νταν Κέιν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα τεθούν επιλογές όπως η ενίσχυση διαδικτυακών πλατφορμών και πηγών που αντιτίθενται στην ιρανική κυβέρνηση, η ανάπτυξη μυστικών κυβερνοόπλων κατά ιρανικών στρατιωτικών και πολιτικών ιστοσελίδων, η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, αλλά και σενάρια στρατιωτικών βομβαρδισμών.

Χωρίς τελικές αποφάσεις – Εκτός συζήτησης η αποστολή στρατευμάτων

Από την πλευρά του, το Politico επισημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να λάβει τελικές αποφάσεις στη σύσκεψη της Τρίτης, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Το ίδιο μέσο τονίζει ότι δεν εξετάζεται η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπό διαμόρφωση σχέδιο περιλαμβάνει «ορισμένες κινητικές και πολλές μη κινητικές ενέργειες». Οι κινητικές ενέργειες αφορούν στρατιωτικές επιχειρήσεις που βασίζονται στη φυσική ισχύ όπλων χωρίς εκρηκτικά, ενώ οι μη κινητικές σχετίζονται με κυβερνοεπιθέσεις και μυστικές επιχειρήσεις.

Σε αναμονή εξελίξεων και πιθανής κλιμάκωσης

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων, καταδεικνύουν ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει πλέον ανοιχτά ένα ευρύ φάσμα επιλογών απέναντι στο Ιράν. Η ρητορική σκληραίνει και οι επόμενες κινήσεις αναμένονται μετά τη σύσκεψη της Τρίτης στον Λευκό Οίκο.

Παρέμβαση Γκουτέρες για τη βία στο Ιράν

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει «σοκαρισμένος από τις αναφορές για βία και υπερβολική χρήση βίας» από τις ιρανικές αρχές κατά διαδηλωτών σε πολλές περιοχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες τις τελευταίες ημέρες.

Σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «όλοι οι Ιρανοί πρέπει να μπορούν να εκφράζουν τα αιτήματά τους ειρηνικά και χωρίς φόβο», υπογραμμίζοντας πως τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης, όπως κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, «πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά και να προστατεύονται».

Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τις ιρανικές αρχές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγουν κάθε περιττή ή δυσανάλογη χρήση βίας, ενώ απευθύνει έκκληση για μέτρα που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των επικοινωνιών.

Ψηφιακή καταστολή και παρεμβολές στο Starlink

Παράλληλα, η Τεχεράνη φαίνεται να περνά σε νέα φάση ψηφιακής καταστολής, επιχειρώντας να αποκόψει τους διαδηλωτές από το δίκτυο Starlink, το οποίο είχε εξελιχθεί στο τελευταίο παράθυρο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο μετά το γενικευμένο κρατικό μπλακάουτ στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με αναφορές ακτιβιστών και τεχνικών παρατηρητών, το καθεστώς ενεργοποίησε συστήματα παρεμβολών που υποβάθμισαν δραστικά τη λειτουργία των δορυφορικών συνδέσεων. Το αποτέλεσμα ήταν αποσυνδέσεις, μεγάλες απώλειες δεδομένων και πρακτική αδυναμία χρήσης του δικτύου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πώς επιτυγχάνεται ο έλεγχος της πληροφορίας

Το Ιράν διαθέτει πολυετή εμπειρία στον έλεγχο και τη χειραγώγηση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Από παρεμβολές σε ξένες δορυφορικές τηλεοπτικές μεταδόσεις έως τη συστηματική διακοπή κινητών και σταθερών δικτύων, έχει αναπτύξει υποδομές που επιτρέπουν στο κράτος να «σφίγγει τη στρόφιγγα» της πληροφορίας όταν αυτό κρίνεται πολιτικά αναγκαίο.

Η μετάβαση στο Starlink δεν άλλαξε τη στρατηγική, αλλά απλώς μετέφερε τη σύγκρουση σε ένα πιο σύνθετο τεχνολογικό πεδίο.

Γιατί το Starlink δεν είναι απρόσβλητο

Παρότι το Starlink στηρίζεται σε δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, κατευθυνόμενες κεραίες και κρυπτογραφημένες συνδέσεις, δεν λειτουργεί σε ένα περιβάλλον πλήρους τεχνολογικής ασυλίας. Η ύπαρξή του δεν τοποθετείται εκτός πεδίου κρατικής ισχύος, ιδίως όταν αυτή ασκείται με στοχευμένα και συστηματικά μέσα.

Η κρατική παρέμβαση δεν αποσκοπεί στο να «ρίξει» συνολικά το σύστημα, αλλά στο να το καταστήσει τοπικά αναξιόπιστο. Μέσω παρεμβολών υψηλής ισχύος σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες, η σύνδεση καθίσταται ασταθής, διακόπτεται επανειλημμένα και, τελικά, αποθαρρύνει τη χρήση της από πολίτες που χρειάζονται σταθερό σήμα για τη μετάδοση εικόνας και πληροφορίας.

Τι δείχνουν οι τεχνικές αναλύσεις

Σύμφωνα με καταγραφές ειδικών στα δίκτυα, οι παρεμβολές φαίνεται να προέρχονται από εξειδικευμένη στρατιωτική τεχνολογία jamming, η οποία αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το επίπεδο διαταραχής στις δορυφορικές συνδέσεις ξεκίνησε με περίπου 30% απώλεια πακέτων, ενώ σε ορισμένες περιοχές έφτασε ακόμη και το 80%, στοιχείο που υποδηλώνει ιδιαίτερα ισχυρή παρεμβολή.

Αναλυτές συγκρίνουν αυτή την τακτική με παρεμβολές GPS και δορυφορικών σημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες συγκρούσεις, όπως στην Ουκρανία. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι εδώ η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται εντός μιας χώρας, με στόχο την καταστολή διαδηλώσεων και τον έλεγχο της εσωτερικής πληροφόρησης.

Ένα ασύμμετρο παιχνίδι ισχύος

Σε αντίθεση με τις κλασικές διακοπές του ίντερνετ – όπου αρκεί ένα κυβερνητικό «off» προς τους παρόχους – η δορυφορική σύνδεση απαιτεί συνεχή και ενεργή τεχνολογική προσπάθεια για να παρεμποδιστεί. Σε αυτό ακριβώς επενδύει το ιρανικό κράτος: όχι σε έναν απόλυτο αποκλεισμό, αλλά σε μια διαρκή φθορά της ποιότητας της επικοινωνίας.

Η λογική είναι απλή. Όταν η επικοινωνία γίνεται αργή, αβέβαιη και επισφαλής, παύει να λειτουργεί ως εργαλείο μαζικής κινητοποίησης και χάνει τη χρησιμότητά της για τους πολίτες.

Πολιτικό μήνυμα προς μέσα και πολίτες

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει και έντονη συμβολική διάσταση. Το μήνυμα της Τεχεράνης είναι ότι ακόμη και τεχνολογίες που αναπτύσσονται εκτός συνόρων, από εταιρείες όπως η SpaceX, δεν αποτελούν εγγύηση ελεύθερης ροής πληροφορίας εντός του Ιράν. Το κράτος επιδιώκει να δείξει ότι παραμένει ικανό να επεκτείνει τον έλεγχό του από το επίγειο δίκτυο έως και τον ουρανό.

Η παρεμβολή στο Starlink δεν συνιστά απλώς ένα τεχνικό πρόβλημα. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής πληροφοριακής απομόνωσης, με στόχο να κερδηθεί χρόνος, να θολώσει η εικόνα προς τα έξω και να περιοριστεί η δυναμική των διαδηλώσεων. Στο Ιράν, η σύγκρουση δεν διεξάγεται μόνο στους δρόμους – διεξάγεται πλέον και στο φάσμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ