Σοκ έχει προκαλέσει το μακελειό που σημειώθηκε στην παραλία Bondi, στο Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και ο ένας από τους δύο δράστες.
Αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και υπουργοί εξωτερικών έστειλαν τα δικά τους μηνύματα συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων, από την ένοπλη επίθεση εναντίον Εβραίων που συμμετείχαν στην γιορτή Χανούκα, στην περιοχή.
Οι αναρτήσεις παγκόσμιων ηγετών για το μακελειό στο Σίδνεϊ:
Η ανάρτηση του Βασιλιά Κάρολου: «Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε συγκλονισμένοι και θλιμμένοι από την τρομερή αντισημιτική τρομοκρατική επίθεση εναντίον Εβραίων που συμμετείχαν στην γιορτή του Χανούκα στην παραλία Bondi.
Τα συλλυπητήριά μας σε όλους όσους έχουν πληγεί τόσο τρομερά, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που τραυματίστηκαν ενώ προστάτευαν τα μέλη της κοινότητάς τους. Εγκωμιάζουμε την αστυνομία, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τα μέλη του κοινού, των οποίων οι ηρωικές ενέργειες απέτρεψαν αναμφίβολα ακόμη μεγαλύτερο τρόμο και τραγωδία.
Σε στιγμές πόνου, οι Αυστραλοί πάντα ενώνουν τις δυνάμεις τους με αποφασιστικότητα. Γνωρίζω ότι το πνεύμα της κοινότητας και της αγάπης που λάμπει τόσο έντονα στην Αυστραλία – και το φως στην καρδιά του Φεστιβάλ του Χανουκά – θα νικήσει πάντα το σκοτάδι του κακού.
Η ανάρτηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ:
«Είναι πολύ θλιβερά τα νέα από την Αυστραλία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζει τη συμπαράστασή του και τα συλλυπητήριά του σε όλους όσους επλήγησαν από την αποτρόπαια επίθεση στην παραλία Μπόντι.
Είμαι ενήμερος για τις εξελίξεις της κατάστασης».
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Τα συλλυπητήριά μας πηγαίνουν στις εβραϊκές αδελφές και αδελφούς μας στο Σίδνεϊ, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση από άθλιους τρομοκράτες καθώς πήγαιναν να ανάψουν το πρώτο κερί του Χανούκα.
Μόλις μίλησα με τον David Ossip, τον πρόεδρο του Εβραϊκού Συμβουλίου Αντιπροσώπων της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος μιλούσε στην εκδήλωση όταν ξεκίνησε η ένοπλη επίθεση. Εκ μέρους ολόκληρου του ισραηλινού λαού, εξέφρασα τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και τις προσευχές μας για τους τραυματίες.
Επανειλημμένα καλέσαμε την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να καταπολεμήσει το τεράστιο κύμα αντισημιτισμού που μαστίζει την αυστραλιανή κοινωνία. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την εβραϊκή κοινότητα του Σίδνεϊ και ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας σε αυτή τη φρικτή στιγμή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στο X: «Στο Σίδνεϊ, μια αντισημιτική τρομοκρατική επίθεση έπληξε οικογένειες που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Χανούκα.
Η Γαλλία εκφράζει τη συμπαράστασή της στα θύματα, τους τραυματίες και τους οικείους τους. Μοιραζόμαστε τον πόνο του αυστραλιανού λαού και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα κατά του αντισημιτικού μίσους, το οποίο μας πληγώνει όλους, όπου και αν εκδηλώνεται».
Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκο Ρούμπιο, έγραψε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία που είχε ως στόχο μια εβραϊκή γιορτή.
Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο. Οι προσευχές μας είναι με τα θύματα αυτής της φρικτής επίθεσης, την εβραϊκή κοινότητα και τον λαό της Αυστραλίας».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για το μακελειό στην Αυστραλία: «Η Ουκρανία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Αυστραλία ενόψει της βίαιης τρομοκρατικής επίθεσης στην παραλία Bondi του Σίδνεϊ, η οποία είχε ως στόχο την εβραϊκή κοινότητα κατά την έναρξη του Χανούκα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία και πλήρη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Ο τρόμος και το μίσος δεν πρέπει ποτέ να επικρατήσουν -πρέπει να νικηθούν παντού και πάντα».
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ: «Η αποτυχημένη και αδύναμη ηγεσία στον τομέα του αντισημιτισμού οδήγησε στο Bondi».