NH90
Κόσμος

Η Νορβηγία ζητά αποζημίωση 2,8 δισ. ευρώ από την NHIndustries για το φιάσκο με τα ελικόπτερα NH90

Ο ελληνικός στρατός δεν είναι ο μόνος που έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τα ελικόπτερα NH90, όπως καθυστερήσεις στις παραδόσεις και μεγάλες δυσκολίες στη συντήρηση, αφού η Νορβηγία έχει περάσει και αυτήν τον δικός της Γολγοθά με αποτέλεσμα το υπουργείο άμυνας της χώρας να φτάσει στο σημείο να απαιτήσει αποζημίωση από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Αποφασισμένο να Αποζημιωθεί το Όσλο

Αναλυτικότερα, το νορβηγικό υπουργείο άμυνας εδώ και καιρό αποφάσισε ότι το πάγωμα της παραγγελίας ελικοπτέρων NH90 από την ευρωπαϊκή εταιρεία NHIdnustries δεν ήταν αρκετό και κατ' επέκταση κινήθηκε νομικά, ζητώντας οικονομικές αποζημιώσεις από την κατασκευάστρια. Τώρα το Όσλο πάει την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, αυξάνοντας δραματικά το ποσό που ζητά από την αεροναυπηγική.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2022, το νορβηγικό υπουργείο άμυνας είχε ανακοινώσει ότι επιθυμούσε μία αποζημίωση της τάξεως των 0,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την NHIndustries εξαιτίας των ποικίλων προβλημάτων και καθυστερήσεων σχετικά με το πρόγραμμα απόκτησης ελικοπτέρων τύπου NH90 από το Όσλο. Η εταιρεία είχε αρνηθεί να παραχωρήσει αυτό το ποσό στην Νορβηγία, δηλώνοντας έτοιμη να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές την νομική οδό.

Το νορβηγικό υπουργείο άμυνας έπραξε αναλόγως και τώρα η υπόθεση μπορεί να λυθεί μόνο δικαστικώς. Μίας και η NHIndustries δεν συμφώνησε στον εξωδικαστικό διακανονισμό που πρότεινε η Νορβηγία και αποφάσισε να περιπλέξει την κατάσταση, το Όσλο αύξησε το ποσό που ζητάει στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ! Καταλαβαίνετε λοιπόν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ενταθεί σημαντικά.

Η αποφασιστικότητα της Νορβηγίας δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που προμηθεύτηκαν το NH90 να ζητήσουν από την εταιρεία παρόμοιες αποζημιώσεις για το «σκάνδαλο» των ελικοπτέρων NH90. Το Όσλο είχε παραγγείλει αρχικά 14 τέτοια ελικόπτερα το έτος 2001, με τις παραδόσεις να προγραμματίζονταν για το 2005 έως το 2008. Το 2022 μόνο 8 ελικόπτερα είχαν παραδοθεί στην σκανδιναβική χώρα, η οποία αποφάσισε να τα αποσύρει όλα και να ακυρώσει την παραγγελία των υπόλοιπων πρώτον λόγω της καθυστέρησης και δεύτερον εξαιτίας των αμέτρητων τεχνικών προβλημάτων. Τα 8 νορβηγικά NH90 πετούσαν κατά μέσο όρο μόνο 700 ώρες ανά έτος έναντι των αναμενόμενων 3.900 ωρών.

Η NHIndustries αποτελεί μία ευρωπαϊκή κοινοπραξία στις οποίες συμμετέχουν η Airbus (με ποσοστό 62,5%), η Leonardo (με ποσοστό 32%) και η Fokker (με ποσοστό 5,5%).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ