Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα, ανεξαρτήτως από τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τη Χαμάς, η οποία όπως είπε αποτελεί «εμπόδιο».
«Ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ έχει δίκιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Η Χαμάς αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. Μαζί με τους συμμάχους μας στις ΗΠΑ, εξετάζουμε τώρα εναλλακτικές επιλογές για να φέρουμε τους ομήρους μας πίσω στην πατρίδα, να τερματίσουμε την τρομοκρατική κυριαρχία της Χαμάς και να εξασφαλίσουμε διαρκή ειρήνη για το Ισραήλ και την περιοχή μας».
Ο Νετανιάχου δεν διευκρινίζει τι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυτές οι «εναλλακτικές επιλογές».
Οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο χθες, μετά την υποβολή της απάντησης της Χαμάς στην τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να αποσύρει την ομάδα διαπραγματευτών του από το Κατάρ.
Χθες, Πέμπτη (24/7), ο Γουίτκοφ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον ανακάλεσε τους διαπραγματευτές της από τις συνομιλίες για τους ομήρους στη Ντόχα και θα επιδιώξει «εναλλακτικές επιλογές» μετά την τελευταία απάντηση της Χαμάς, η οποία «δείχνει σαφώς την έλλειψη επιθυμίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».