Χρειάστηκε να περάσει ένας αιώνας για να κολυμπήσουν ξανά οι πολίτες του Παρισιού στον ποταμό Σηκουάνα. Τα τελευταία χρόνια το ποτάμι που διασχίζει τη γαλλική πρωτεύουσα υποβαλλόταν σε διαδικασία καθαρισμού με κόστος που ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ.
Εδώ και λίγες μέρες τρεις διαφορετικές, περιφραγμένες τοποθεσίες στον Σηκουάνα είναι ανοιχτές καθημερινά για 1.000 λουόμενους, οι οποίοι εντελώς δωρεάν συρρέουν για να απολαύσουν το ποτάμι τους, όπως το έκαναν κάποτε οι προπαππούδες τους.
Ο ενθουσιασμός ότι η ρύπανση στον ποταμό Σηκουάνα θα ήταν αρκετά χαμηλή ώστε να επιτρέπεται η υγιεινή κολύμβηση ολοένα και αυξανόταν τα τελευταία χρόνιο, ιδίως πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.
Τόσο η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό όσο και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποσχέθηκαν να κάνουν μια βουτιά στον Σηκουάνα τον Ιούλιο πριν από την έναρξη των Αγώνων, και ενώ η μεν το έκανε ο δε δεν μπόρεσε επίσημα να το κάνει λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων, αν και οι επικριτές τον κατηγόρησαν πως φοβόταν ότι η ρύπανση εξακολουθούσε να υφίσταται.
Το 2023, το GNN ανέφερε την πρόοδο που σημειώθηκε στο πολυδάπανο έργο που ξεκίνησε λίγο μετά την ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ διατέθηκαν για τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης και άλλα δημόσια έργα προκειμένου να μην καταλήγει νερό φορτωμένο με βακτήρια στον Σηκουάνα όταν βρέχει.
Μια εγκατάσταση αποθήκευσης που βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Άουστερλιτς του Παρισιού μπορεί να χωρέσει 20 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων με βρώμικο νερό, το οποίο -υπό άλλες συνθήκες- θα κατέληγε ακατέργαστο στον ποταμό.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ορισμένοι από τους αθλητές που κολύμπησαν στον Σηκουάνα αρρώστησαν με αποτέλεσμα να κατηγορήσουν την κυβέρνηση πως το ποτάμι ήταν ακόμη ρυπογόνο.
Τελικά, στις αρχές του φετινού Ιουλίου, την ώρα που ένα κύμα καύσωνα έπληττε την Ευρώπη, ο Σηκουάνας κηρύχθηκε ανοιχτός για κολύμπι. Πιστεύεται ότι τα σημεία κολύμβησης του Σηκουάνα θα γίνουν αξιοθέατα. Παράλληλα, σχεδιάζεται να ανοίξουν άλλα 10 αντίστοιχα σημεία, στα οποία θα απαγορεύεται η κυκλοφορία σκαφών, προκειμένου να προστατευθούν οι κολυμβητές.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αποδυτήρια ενώ στο ανθρώπινο δυναμικό έχουν ενταχθεί και ναυαγοσώστες. Τώρα λοιπόν, που όλα δείχνουν οργανωμένα, μάλλον έχει έρθει η ώρα για μια βουτιά για τον Εμανουέλ Μακρόν…