Η πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -και κατ' επέκταση όλης της Κομισιόν- απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν. Την πρόταση κατέθεσαν ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη», επικαλούμενοι αδιαφάνεια στη διαχείριση της προμήθειας εμβολίων, ωστόσο η στροφή της σε περισσότερο δεξιές πολιτικές, έχει προκαλέσει την οργή των κεντρώων ευρωβουλευτών.
Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές με ψήφους 175 υπέρ, 360 κατά και 18 αποχές απέρριψαν την πρόταση μομφής, η οποία εάν περνούσε δεν θα οδηγούσε μόνο στην παραίτηση της προέδρου αλλά σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεδομένου ότι η πρόταση μομφής χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να εγκριθεί, ήταν βέβαιο ότι θα απορριφθεί.

Ωστόσο, η επίδειξη ισχύος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν, έχει δηλητηριάσει το κλίμα μεταξύ των πολιτικών ομάδων που αποτελούν τη λεγόμενη “φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Φιλελεύθεροι της ομάδας Renew είχαν αποφασίσει εδώ και ημέρες να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής, που κατέθεσαν ακροδεξιοί ευρωβουλευτές, ωστόσο η στήριξής τους δεν είναι σε καμία περίπτωση “λευκή επιταγή”.
Παράλληλα οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είναι επίσης οργισμένοι με την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, αποφάσισαν να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής και να μην απέχουν από την ψηφοφορία, όπως είχαν δηλώσει αρχικά, καθώς έλαβαν σημαντικά ανταλλάγματα από την Κομισιόν, όπως τη δέσμευση της προέδρου να συμπεριλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στην πρόταση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.
Μάθημα ιστορίας
Το 1995 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε ο Λουξεμβούργιος Ζακ Σαντέρ η οποία διαδέχθηκε την Επιτροπή Ντελόρ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της θητείας της στιγματίστηκαν από σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά, κακοδιαχείριση και νεποτισμό που αφορούσαν κυρίως μεμονωμένα μέλη της Επιτροπής, αλλά η σκιά έπεσε στη συνολική λειτουργία του οργάνου.
Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες για διαφθορά και σπατάλη πόρων, ιδιαίτερα κατά της Γαλλίδας επιτρόπου Εντίτ Κρεσσόν , η οποία κατηγορήθηκε για νεποτισμό. Τον Φεβρουάριο του 1999, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την πρόταση μομφής. Υπέρ της μομφής είχαν ψηφίσει 232 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 626, κατά είχαν ψηφίσει 293 ενώ υπήρξαν και 27 αποχές.
Ωστόσο δύο μόλις εβδομάδες μετά, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απέσυρε την στήριξή της στην Επιτροπή Σαντέρ, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί για πρώτη φορά το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Το πρωτοφανές περιστατικό, το οποίο, όμως δείχνει την ουσιαστική ισχύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε ως συνέπεια να ακολουθήσει η Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι.