Προτάσεις για την στήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας σκοπεύει να υποβάλει αύριο Πέμπτη στη Διάσκεψη για την Ουκρανία στη Ρώμη ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βοήθεια προς το Κίεβο δεν θα αποτύχει για οικονομικούς λόγους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών νωρίτερα σήμερα στην Bundestag, ο κ. Μερτς ανέφερε ότι σκοπεύει αύριο να υποβάλει τις προτάσεις του στο πλαίσιο της συνάντησης της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι, όπως είπε, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι θέλει να συζητήσει με την αμερικανική ηγεσία σχετικά με την περαιτέρω υποστήριξη της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. «Η βοήθειά μας προς την Ουκρανία δεν θα αποτύχει λόγω οικονομικών πόρων ή έλλειψης υποστήριξης προσωπικού. Ο μόνος τομέας όπου έχουμε αυτήν τη στιγμή πραγματικό εμπόδιο είναι η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών», επισήμανε και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «διαπράττει καθημερινά σοβαρά εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο κ. Μερτς αντέτεινε ότι «δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πόσο κοντά ήταν το Ιράν σε μια πυρηνική επίθεση» και χαρακτήρισε «απόλυτα δικαιολογημένο» το προληπτικό χτύπημα. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ δέχεται καθημερινές επιθέσεις εδώ και χρόνια. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατέδειξε την απειλή. Και γι' αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία σήμερα για τη νομιμότητα βάσει του διεθνούς δικαίου αυτού που έχει κάνει το Ισραήλ», δήλωσε ο καγκελάριος.
Στην ίδια συζήτηση, αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Φρίντριχ Μερτς σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει τους στόχους για το κλίμα. «Ίσα-ίσα, το θέμα είναι εάν οι κλιματικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Εάν αυτό είναι δυνατό, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε», δήλωσε ο κ. Μερτς, για να συμπληρώσει ότι η Γερμανία έχει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι υπεύθυνη για το 2% του προβλήματος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Ακόμα και αν ήμασταν όλοι κλιματικά ουδέτεροι αύριο στη Γερμανία, δεν θα συνέβαινε ούτε μία φυσική καταστροφή λιγότερη στον κόσμο, ούτε μία λιγότερη δασική πυρκαγιά, ούτε μία πλημμύρα λιγότερη στο Τέξας. Μερικές φορές μπορούν να επιτευχθούν πολύ περισσότερα αλλού στον κόσμο με χαμηλότερο οριακό κόστος από ό,τι αν ξοδεύαμε μεγάλα ποσά εδώ για να αποφύγουμε και το τελευταίο κιλό CO2», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αντιδράσεις κυρίως από τα έδρανα των Πρασίνων.

Μερτς: Προτάσεις για ουκρανική άμυνα στη Ρώμη – «Η βοήθεια δεν θα κινδυνεύσει για οικονομικούς λόγους»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news