Κόσμος

Η ΕΕ θα προβάλει ισχυρά επιχειρήματα για μείωση των δασμών των ΗΠΑ

Ισχυρή επιχειρηματολογία δήλωσε ότι θα προβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα, στις ΗΠΑ ώστε να καταφέρουν να μειώσουν ή ακόμη και να καταργήσουν τους δασμούς, ακόμη και μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα διπλασιάσει τους εισαγωγικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο στο 50%.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, σε συνάντηση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι την Τετάρτη, ενώ τεχνικές ομάδες της Επιτροπής θα έχουν συζητήσεις με ομολόγους τους στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

Η Επιτροπή, η οποία εποπτεύει την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών, δήλωσε ότι δίνει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης.

"Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε την οδό των δασμών. Αντί να τους αυξήσουμε, θέλουμε να τους μειώσουμε και όπου είναι δυνατόν να τους καταργήσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

"Αυτό παραμένει, αυτή παραμένει η προτεραιότητά μας. Θα προβάλουμε αυτή την υπόθεση με σθένος τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα", συμπλήρωσε.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι λυπάται έντονα για τον σχεδιαζόμενο διπλασιασμό των δασμών στον χάλυβα.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει επί του παρόντος δασμούς 25% για τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα και για τον Τραμπ και "αμοιβαίους" δασμούς για τα περισσότερα προϊόντα της ΕΕ, οι οποίοι είχαν οριστεί προσωρινά στο 20% για την ΕΕ, αλλά διατηρούνται στο 10% κατά τη διάρκεια μιας παύσης 90 ημερών μέχρι τον Ιούλιο.

Η ΕΕ επέβαλε, αλλά ανέστειλε αμέσως, μια πρώτη σειρά αντιτίμων σε 21 δισ. ευρώ (24 δισ. δολάρια) ετήσιου πακέτου αμερικανικών εισαγωγών ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στα μέταλλα.

Ζυγίζει επίσης μια απάντηση στα αμερικανικά αυτοκίνητα και ευρύτερους δασμούς που θα έπλητταν έως και 95 δισ. ευρώ αμερικανικών εισαγωγών.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι, ελλείψει αμοιβαία αποδεκτής λύσης, τα αντίμετρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ αυτόματα στις 14 Ιουλίου ή νωρίτερα, εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος βουλευτής: Η επικείμενη επίθεση θα ανατριχιάσει την ουκρανική ηγεσία δίνοντας απάντηση στο φιάσκο της χθεσινής επιδρομής

Ποιους στόχους εκτιμά ο ίδιος ότι θα ισοπεδωθούν για να σταματήσει η παράδοση όπλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς