rafale
Κόσμος

Αυτή είναι ίσως η πρώτη χώρα που θα ακυρώσει την παραγγελία Rafale της λόγω Ινδίας

Όπως σας ενημερώσαμε και πρόσφατα, πολλοί στρατιωτικοί ειδικοί (συμπεριλαμβανομένων Κινέζων αναλυτών) πιστεύουν πως ο πραγματικά χαμένος του πρόσφατου ινδο-πακιστανικού πολέμου δεν είναι άλλος από την Γαλλία.

Ο λόγος είναι η αναφερόμενη ως «κακή» απόδοση των γαλλικής παραγωγής μαχητικών Rafale και των πυραύλων Meteor της ινδικής πολεμικής αεροπορίας.

Η Ινδονησία θα Ακυρώσει την Παραγγελία Rafale της;

Εντός αυτού του πλαισίου, η Ινδονησία -η οποία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο παραγγελίας μαχητικών Rafale εδώ και μήνες- φαίνεται πως ξεκίνησε μία διαδικασία επαναξιολόγησης των διαθέσιμων επιλογών της.

Αιτία αυτών των δεύτερων σκέψεων αποτελούν φυσικά τα γεγονότα του πρόσφατου και σύντομου ινδο-πακιστανικού πολέμου, κατά τον οποίο το Πακιστάν υποστηρίζει πως κατέρριψε τρία ινδικά μαχητικά Rafale γαλλικής παραγωγής. Το Νέο Δελχί δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις αναφορές αυτές.

Αν η Ινδονησία πράγματι ακυρώσει ή μειώσει την παραγγελία μαχητικών Rafale τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο πλήγμα για την Γαλλία και την αμυντική βιομηχανία της, η οποία σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Η ινδονησιακή πολεμική αεροπορία ενδιαφέρονταν να αποκτήσει 42 μαχητικά αυτού του τύπου από την γαλλική Dassault. Το κόστος της συμφωνίας ανέρχονταν στα περίπου 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια και οι τελικές υπογραφές αναμένονταν να πέσουν εντός του τρέχοντος έτους.

Πάρα αυτά, Ινδονήσιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απάντησαν στις παραπάνω φήμες, λέγοντας πως «οι ανεπιβεβαίωτες αναφορές του Πακιστάν για κατάρριψη πολλαπλών ινδικών Rafale δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για μία τόσο σημαντική εξοπλιστική μας απόφαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις φήμες περί δεύτερων σκέψεων διέψευσε και ένας ακόμη αξιωματούχος της Τζακάρτα, ο οποίος δήλωσε πως «ακόμη και τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-16, το F/A-18 και το F-22 έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα, κατά τα οποία είτε καταρρίφθηκαν είτε συνετρίβησαν εξαιτίας τεχνικών σφαλμάτων. Κατ' επέκταση, η απόδοση των Rafale δεν μπορεί να εκτιμηθεί βάσει μόνο ενός περιστατικού, το οποίο μάλιστα δεν έχει καν επιβεβαιωθεί πλήρως».

Οι δύο αυτοί Ινδονήσιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αποτελούν μέρος της επιτροπής που θα πάρει την τελική απόφαση για την παραγγελία του Rafale στην ασιατική χώρα, φάνηκαν πρόθυμοι να συνεχίσουν κανονικά με το πρόγραμμα απόκτησης της γαλλικής πλατφόρμας.

Πάρα αυτά, θα είμαστε σίγουροι μόνο όταν οριστικοποιηθεί ολοκληρωτικά η συμφωνία και υπογραφεί το συμβόλαιο μεταξύ της αεροναυπηγικής Dassault και του υπουργείου αμύνης της Ινδονησίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ