Κόσμος

«Χειρότερα κι από την Ελλάδα»: Η αιχμηρή «σπόντα» του Ιάπωνα πρωθυπουργού για την οικονομία της χώρας του

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπ δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας του είναι χειρότερη από αυτή της Ελλάδας, απορρίπτοντας τα αιτήματα για μείωση των φόρων σε μια περίοδο αυξανόμενου κόστους δανεισμού.

Ο κ. Ishiba δήλωσε ότι δεν θεωρεί καλή ιδέα τη χρηματοδότηση φορολογικών περικοπών με κρατικά ομόλογα, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι η οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε ένα χρόνο, και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, ενόψει των εμπορικών πολιτικών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν πιέσεις στον κ. Ishiba να μειώσει τους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου κατανάλωσης.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το τρίμηνο Μαρτίου συρρικνώθηκε κατά 0,7%, έναντι της μέσης πρόβλεψης της αγοράς για 0,2%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους μιας κοινωνίας και ενός κόσμου με επιτόκια. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επιτόκια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο με επιτόκια. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι αναμφίβολα εξαιρετικά κακή, χειρότερη από αυτή της Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

«Η Ιαπωνία βλέπει τα επιτόκια να γίνονται θετικά και η δημοσιονομική της κατάσταση δεν είναι καλή», είπε, προειδοποιώντας για την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του ήδη τεράστιου δημόσιου χρέους. «Ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, αυξάνονται και οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια» σημείωσε.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ανήλθε σε 234,9% το 2025, ενώ για την Ελλάδα ήταν 142,2%.

Ωστόσο, η Ιαπωνία κατάφερε να αποφύγει μια δημοσιονομική κρίση όπως αυτή που βίωσε η Ελλάδα το 2009, επειδή οι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της και παραμένει σημαντικός πιστωτής άλλων χωρών με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Katsunobu Kato δήλωσε ότι, αν και η Ιαπωνία δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ομολόγων, πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στις οικονομικές της δυνατότητες.

«Η απώλεια της εμπιστοσύνης της αγοράς στα οικονομικά μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των επιτοκίων, αποδυνάμωση του γιεν και υπερβολικό πληθωρισμό, που θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία», δήλωσε ο κ. Kato στην ίδια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Η μείωση του ΑΕΠ αποδίδεται στη στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη μείωση των εξαγωγών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ιαπωνική οικονομία έχανε τη στήριξη της εξωτερικής ζήτησης ακόμη και πριν ο κ. Trump ανακοινώσει την επιβολή εκτεταμένων δασμών στις εισαγωγές από σχεδόν όλους τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους στις αρχές Απριλίου.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει την προοπτική επιβολής δασμών τουλάχιστον 24% από τον Ιούλιο, εκτός εάν καταφέρει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου, πλήττοντας την ιαπωνική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς την Αμερική.

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τις επιπτώσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ