Κόσμος

Συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ για νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά, ανακοίνωσε ο Αραγτσί

Τη συμφωνία του Ιράν με τις ΗΠΑ για τον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων των δύο χωρών για τα πυρηνικά, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της ιρανικής κυβέρνησης, Αμπάς Αραγτσί, προσθέτοντας πως η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Την ίδια στιγμή, ο Αραγτσί εξέφρασε την ετοιμότητα της Τεχεράνης να «ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο» με τις ευρωπαϊκές χώρες κι ενώ αυτές απειλούν να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της. «Το Ιράν είναι έτοιμο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του με την Ευρώπη, εάν διαπιστώσει μια πραγματική βούληση και μια ανεξάρτητη προσέγγιση εκ μέρους των ευρωπαϊκών πλευρών», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, μέλη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είχε συναφθεί το 2015. Το κείμενο, το οποίο προβλέπει μια άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την οριοθέτηση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, κατέστη ντε φάκτο άκυρο έπειτα από την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν τη συμφωνία το 2018, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν πως έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το επονομαζόμενο «snapback», έναν μηχανισμό της συμφωνίας του 2015 που επιτρέπει την εκ νέου επιβολή των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Αν η Ευρώπη έχει την αναγκαία βούληση για να διορθώσει αυτήν την κατάσταση, το Ιράν δεν βλέπει κανένα εμπόδιο στην αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην ανάπτυξη των σχέσεων» με τις ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε σήμερα ο Αραγτσί.

Στα τέλη Απριλίου, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Νοέλ Μπαρό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα δίσταζε «ούτε ένα δευτερόλεπτο» να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, εάν η ευρωπαϊκή ασφάλεια απειλούταν από το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας Le Point, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας προειδοποιούσε τους Ευρωπαίους για τη «στρατηγική τους αντιπαράθεσης».

Την Παρασκευή, το Ιράν είχε συνομιλίες στην Τουρκία με ευρωπαϊκές δυνάμεις με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά του, έπειτα από έναν τέταρτο κύκλο διαπραγματεύσεων την περασμένη Κυριακή, με τη διαμεσολάβηση του Ομάν, μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Η απόφαση του Ν. Δένδια για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θυμίζουν ακριβώς την σύνθεση των δυνάμεων μας το 1940

“Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών’, δήλωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...
polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Καλύτερα να πολεμήσουμε για εσάς!» Ουκρανοί αιχμάλωτοι στρατιώτες παρακάλεσαν τους Ρώσους να μην τους επιστρέψουν στην Ουκρανία -Ποιος ο λόγος

Ούτε οι ίδιοι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, Ρώσος εξηγεί τον λόγο