αλευροσκούληκα
Κόσμος

Καλή μας όρεξη! Η Ε.Ε ενέγκρινε από τις 10 Φεβρουαρίου την σκόνη αλευροσκούληκα στα τρόφιμα

Από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει τη χρήση σκόνης αλευροσκούληκα σε τρόφιμα όπως ψωμί, κέικ και τυροκομικά προϊόντα, με ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και 4%.

Η σκόνη αυτή προέρχεται από τις προνύμφες του σκαθαριού που βρίσκεται στο αλεύρι (Tenebrio molitor) και προωθείται ως υψηλής διατροφικής αξίας λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Ωστόσο, η χρήση αυτής της νέας τροφής δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ για την ένταξη των εντόμων στη διατροφή. Από το 2021, έχουν ήδη εγκριθεί τέσσερα έντομα ως τρόφιμα στην Ευρώπη, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως σε μορφή σκόνης.

Καλό είναι από εδώ και στο εξής οι καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά τη λίστα συστατικών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα προϊόντα που περιέχουν έντομα πρέπει να αναγράφουν σαφώς τόσο την επιστημονική λατινική ονομασία όσο και την ονομασία στην εθνική γλώσσα, ενώ πρέπει να διευκρινίζεται και η μορφή με την οποία χρησιμοποιήθηκε το έντομο στο προϊόν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση σκόνης αλευροσκούληκα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία στα καρκινοειδή, τα μαλάκια και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεκίνησε ο ρωσικός οδοστρωτήρας σε ένα τεράστιο μέτωπο χρησιμοποιώντας την τακτική της “Λοξής φάλαγγας” ενώ πέφτουν πόλεις η μία μετά την άλλη

Ποιος θα σταματήσει 200.000 Ρώσους στρατιώτες αναρωτιούνται πολλοί στην Ουκρανία -Οι Ρώσοι έχουν τοπική υπεροχή 3:1...
Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι θα στείλουν πολεμικά πλοία στην Λιβύη; Ο Έλληνας πρόξενος συζητά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τον ΥΠΕΞ του Χαφτάρ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Λιβύης και της Τουρκίας συζητούν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και...