Κόσμος

Βρετανία: Υπέγραψε αμυντικό σύμφωνο με την Γερμανία - Ανησυχία για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία

Οι δύο χώρες φαίνεται να ανησυχούν για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον αντίθετο με την αρωγή στην Ουκρανία Τζέι Ντι Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο

Αμυντικό σύμφωνο υπέγραψαν η Βρετανία και η Γερμανία την Τετάρτη 24 Ιουλίου, το οποίο οφείλεται σε αυξημένες ανησυχίες ότι μια νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που θα λάβουν χώρα το Νοέμβριο θα θέσουν τηνευρωπαϊκή ασφάλεια σε μεγάλο κίνδυνο. 

Το σύμφωνο αυτό δεσμεύει και τις δύο χώρες, οι οποίες είναι και οι βασικοί πάροχοι βοήθειας στην Ουκρανία, να υιοθετούν ένα κοινό πτοσανατολισμό τόσο σε επίπεδο βιομηχανίας όσο και σε κοινές τους επιχειρήσεις. «Αυτές οι επισκέψεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης σε αμυντικό επίπεδο», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σύμφωνο υπεγράφη από τον Χιλ και τον Γερμανό ομόλογό του, Μπόρις Πιστόριους, στα πλαίσια μιας περιοδείας του με ενδιάμεσες στάσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας σε διάστημα 48 ωρών.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο, Politico, οι δύο χώρες φαίνεται να ανησυχούν για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Τζέι Ντι Βανςως υποψήφιο αντιπρόεδρο. Ο Ντι Βανς έχει εκφράσει αρκετές φορές ότι είναι αντίθετος με το να δίνουν οι ΗΠΑ στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Η νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ φαίνεται να εμμένει στην στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρεται να χτίσει μια βαθύτερη συνεργασία για την άμυνα με τους Ευρωπαίους συμμάχους της Μεγάλης Βρετανίας από ότι ο προκάτοχός του, Ρίσι Σουνάκ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Χίλι δήλωσε ότι το νέο σύμφωνο θα δώσει «το έναυσμα για μια βαθιά, νέα αμυντική σχέση» με την Γερμανία. 

«Οι στόχοι που καθορίζονται στην κοινή δήλωση της Τετάρτης ... περιλαμβάνουν την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, την ενίσχυση της ευρωατλαντικής ασφάλειας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινών επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων ασφαλείας, όπως ο τομέας του κυβερνοχώρου, και την υποστήριξη της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ισραηλινή ειδικός αποκαλύπτει τι ετοιμάζει μυστικά η Τουρκία και τι θα λάβει στο τέλος με ελληνική Κωνσταντινούπολη και κουρδικό κράτος

To πρακτορείο Ανατολού κατηγορεί την Ελλάδα για προκλήσεις στα νησιά του Αιγαίου στρώνοντας το έδαφος για κάτι πολύ...
Κόσμος 0

Τους γλεντάει κανονικά ο άνθρωπος του Τραμπ: Το «Σκωτσέζικο ντους» Μπάρακ στον Ερντογάν για τα F-35! - Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι για νέο casus belli με την Ελλάδα

Η κρίση γύρω από τους S-400 και τα F-35 οξύνεται, με τις αντιφατικές δηλώσεις του Τομ Μπάρακ να προκαλούν έντονη...