Κόσμος

Κλίμα τρόμου σκόρπισαν στην Τουρκία οι πληροφορίες για δημιουργία βάσης της Μοσάντ στην Κύπρο - Παραλληρούν τα ΜΜΕ: «Σιωνιστικός κίνδυνος δίπλα μας»

Νευρικότητα επικρατεί στην Τουρκία για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Την Κύπρο και το ρόλο της στον πόλεμο στη Γάζα στοχεύουν σήμερα πάλι τα τουρκικά ΜΜΕ βασιζόμενα αυτή τη φορά σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

Δημοσιεύματα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες εθνικιστικής κατεύθυνσης (Haber7, Turkiye, TRHaber) αναπαράγουν και προβάλλουν σήμερα το περιεχόμενο δημοσιεύματος στη γαλλική εφημερίδα Figaro, σύμφωνα με το οποίο «αξιωματικοί των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν πως η Μοσάντ δραστηριοποιείται μέσω μυστικής βάσης στην Κύπρο».

«Σιωνιστικός κίνδυνος δίπλα μας. Τεράστιος κίνδυνος με τη Mossad δίπλα μας» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ. «Ο σιωνιστικός κίνδυνος είναι επάνω μας! Η Mossad στη ‘Νότια Κύπρο’» σημειώνει το HABER 7. «Τεράστιος κίνδυνος δίπλα μας. Αποκαλύφθηκε πως οι ελληνοκύπριοι έδωσαν άδεια δημιουργίας σταθμού της Mossad».

Πηγή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών τόνισε στη Figaro ότι η Μοσάντ βρισκόταν ήδη σε στενή επαφή με τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας και πριν από τη δημιουργία βάσης στην Κύπρο.

«Το Ισραήλ βρισκόταν σε συνεργασία με τις νοτιοκυπριακές μυστικές υπηρεσίες πριν από τη δημιουργία τουλάχιστον μιας βάσης της Μοσάντ με αρκετές δεκάδες προσωπικό», δήλωσε ο Γάλλος πράκτορας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το άνοιγμα του κυπριακού εναέριου χώρου από τους Ελληνοκύπριους στα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη δίνει στα αεροσκάφη αυτά ευρύ πεδίο ελιγμών προκειμένου να αποφύγουν το σύστημα αεράμυνας.

Διπλωμάτης, που μίλησε στη Le Figaro, «προειδοποίησε» -κατά τα τουρκικά ΜΜΕ- την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι προσεκτική απέναντι στις απειλές της Χεζμπολάχ και υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «εξασκείται για εισβολή στον Λίβανο» σε ασκήσεις του στην Κύπρο από το 2022.

Ο Γάλλος διπλωμάτης, ο οποίος υπηρέτησε στη Λευκωσία στο παρελθόν, δήλωσε: «Το Ισραήλ, το οποίο ενίσχυσε τις σχέσεις του με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, ιδιαίτερα την περίοδο μετά το 2020, μετέφερε στρατεύματα στη Νότια Κύπρο τον Μάιο του 2022 και πραγματοποίησε ασκήσεις υπό την επωνυμία “Άρματα Φωτιάς” από κοινού με τους Ελληνοκύπριους. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Κύπρος θεωρείται ένα είδος ενδοχώρας για το Ισραήλ. Το Ισραήλ είχε διεξαγάγει ασκήσεις εισβολής στο κυπριακό έδαφος επειδή μοιάζει με αυτό του Λιβάνου».

Τα τουρκικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι στις 19 Ιουνίου, ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είχε δηλώσει ότι η «Νότια Κύπρος’ έχει γίνει η αυλή των Εβραίων» και είχε προειδοποιήσει τη Λευκωσία. «Το άνοιγμα των αεροδρομίων και των βάσεων της Κύπρου σε αεροπλάνα με στόχο τον Λίβανο σημαίνει ότι η Κύπρος εμπλέκεται στον πόλεμο».

Οι τίτλοι στον Τουρκικό Τύπο

«Ο σιωνιστικός κίνδυνος είναι επάνω μας! Η Μοσάντ στη Νότια Κύπρο», αναφέρει η Turkiye. 

Η TRHaber κάνει λόγο για «σοκαριστικές πληροφορίες από τη Le Figaro: Υπάρχει βάση της Μοσάντ στην Κύπρο, έκαναν άσκηση για εισβολή! Αν η Τουρκία επιτεθεί...»

«Ομολογία περί Ισραήλ και ‘Νότιας Κύπρου’από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες!», σχολιάζει η  Haber7

Την ίδια ώρα, το SOZCU αναφέρει πως η βάση της Σούδας βρίσκεται σε συναγερμό και οι Αμερικανοί φοβούνται τρομοκρατικό χτύπημα. 

Νέες ανησυχητικές τουρκικές δηλώσεις για F-16, F-35 και S-400.

Την στιγμή που Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να δώσει το παρών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ -και κατά τα φαινόμενα να συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- νέες τουρκικές δηλώσεις σχετικά με τις εξοπλιστικές…εκκρεμότητες της χώρας και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, έρχονται να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα προκαλώντας απορίες για τους πραγματικούς στόχους της γείτονος.

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος είχε επαφές στις ΗΠΑ, έκανε δηλώσεις σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 με βάση τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι εάν οι ΗΠΑ αγνοήσουν τις ανάγκες της Τουρκίας, οι Τούρκοι θα παράγουν από μόνοι τους όσα έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς συναντήθηκε με Τούρκους δημοσιογράφους στην πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον, όπου έδωσε το παρών στη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων του ΝΑΤΟ και απάντησε σε ερωτήσεις. Δηλώνοντας ότι πραγματοποίησε διάφορες επισκέψεις στην Ουάσιγκτον και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και think tanks στις ΗΠΑ, ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτές οι συναντήσεις ήταν πολύ παραγωγικές.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ και ότι συγκαταλέγεται στις χώρες που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Συμμαχίας με τον καλύτερο τρόπο.

«Η Τουρκία δέχεται επίσης κριτική κατά καιρούς ότι αναθεωρούμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ όσον αφορά την ισορροπία οφελών και βαρών και ότι δεν λαμβάνουμε αρκετά οφέλη σε αντάλλαγμα για τα βάρη που έχουμε υπομείνει. Ως ένας από τους σημαντικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ την επόμενη περίοδο, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ», είπε αλλά συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναθεωρήσει τα δικά του καθήκοντα».

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Υπενθυμίζοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ συνεχίζονται σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ο Κουρτουλμούς είπε: «Οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ στην ίδια γραμμή. Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα κατά καιρούς. Υπήρξαν περίοδοι που οι σχέσεις έφτασαν στο σημείο ρήξης και υπήρξε πολύ στενή συνεργασία, αλλά εμείς, ως Τουρκία, προσπαθούσαμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τις ΗΠΑ συζητώντας τα ανοιχτά και διπλωματικά σήμερα, ενώ έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε μαζί με τις ΗΠΑ σε πολλά θέματα. Έχουμε επίσης σημαντικές διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, αλλά επεξεργαζόμαστε πώς μπορούμε να παραμερίσουμε αυτές τις διαφορές απόψεων και να δράσουμε από κοινού»

Οι αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας

Ο Κουρτουλμούς, έκανε επίσης τις ακόλουθες αξιολογήσεις απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και τις κυρώσεις CAATSA:

«Η στάση της Τουρκίας απέναντι στις εξελίξεις στο Ιράκ και ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι ξεκάθαρη. Δυστυχώς, η Τουρκία βλέπει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στις οποίες ορισμένες χώρες παρέχουν κατά καιρούς πολιτική, υλικοτεχνική, μυστική και ακόμη και στρατιωτική υποστήριξη, ως μεγάλη απειλή και προστατεύει μόνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας»

Αναφέρθηκε στο DAESH και στο PKK σημειώνοντας ότι η επέκτασή του στη Συρία, αποτελεί ζωτική απειλή για την Τουρκία. Επισημαίνοντας ότι ζητήματα όπως τα θέματα των F-35 και των S-400 δεν αποτελούν συζητήσεις που δημιουργούνται από την Τουρκία, ο Κουρτουλμούς συνέχισε ως εξής:

«Το γεγονός ότι έχουμε αποκλειστεί από τα F-35 είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό διπλό μέτρο. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από ένα έργο που ιδρύσαμε από την αρχή, χωρίς καμία λογική αιτιολόγηση. Το θέμα των F-16 είναι μια θετική εξέλιξη. Η κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας είναι μια θετική εξέλιξη. Αν οι φίλοι μας αγνοήσουν τις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας, η Τουρκία θα παράγει όσα χρειάζεται μόνη της», είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, όσοι επικρίνουν την Τουρκία για τους S-400 πρέπει να απαντήσουν στο εξής ερώτημα. «Γιατί δεν παρείχαν αρκετή υποστήριξη στη σύμμαχό τους, την Τουρκία, σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας;»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...