CEASAR
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ξίνισαν οι Αζέροι με τον εξοπλιστικό μαραθώνιο της Αρμενίας - Παρήγγειλε πυροβόλα Ceasar από Γαλλία και ATAG από Ινδία το Γερεβάν

Γαλλία και Αρμενία υπέγραψαν ένα συμβόλαιο προμήθειας του γαλλικού αυτοκινούμενου πυροβολικού συστήματος CAESAR για τον στρατό του Γερεβάν. Το εν λόγω όπλο απέδειξε την αποτελεσματικότητά του στον εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τώρα αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες και του αρμένικου στρατού. Μαζί με τα γαλλικά πυροβόλα οι Αρμένιοι αναμένουν και τα πυροβόλα τύπου ATAG και MArG 155/39 από την Ινδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οπλίζονται οι Αρμένιοι Κατά του Αζερμπαϊτζάν

Αν και ο Γάλλος υπουργός άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ επιβεβαίωσε την πώληση πυροβόλων τύπου CAESAR στην Αρμενία, το Παρίσι δεν αποκάλυψε πόσα ακριβώς συστήματα θα λάβει η χώρα του Καυκάσου. Είναι βέβαιο πάντως πως οι σχέσεις Γερεβάν με Παρισιού συνεχίζουν να ενισχύονται μέρα με τη μέρα.

Το ισχυρότερο χαρακτηριστικό του CAESAR είναι η ευκινησία του. Το σύστημα αυτό μπορεί ταχύτατα να μπει σε θέση πυρός, να εκτοξεύσει αρκετά βλήματα και μετά να εξαφανιστεί πριν προλάβει ο εχθρός να το στοχεύσει με αντίποινα. Η τακτική αυτή απέδειξε την υψηλή αποτελεσματικότητά της στο ουκρανικό πεδίο της μάχης. Οι Γάλλοι ανέφεραν πως οι Ρώσοι «τρέμουν τα ουκρανικά πυροβόλα CAESAR».

Όπως προαναφέραμε όμως, οι Αρμένιοι δεν περιορίστηκαν μόνο σε γαλλικά οπλικά συστήματα αφού παρήγγειλαν πυροβόλα και από την Ινδία, έναν εξίσου σημαντικό σύμμαχό τους. Τον Μάρτιο του 2024 συγκεκριμένα το Γερεβάν αγόρασε ρυμουλκούμενα πυροβόλα τύπου ATAGS ινδικής παραγωγής και εμβέλειας 50 χιλιομέτρων, τα οποία θεωρούνται κορυφαία στο είδος τους. Στον αρμένικο στρατό αυτά τα όπλα θα αντικαταστήσουν τα σοβιετικά D-30 και 2A65 Msta-B.

Επιπλέον, η Αρμενία παρήγγειλε και αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου MArG 155 από το Νέο Δελχί, τα οποία διαθέτουν το ίδιο πυροβόλο όπλο με τα ATAGS. Αυτό το όπλο μπορεί να εκτοξεύσει 5 βλήματα σε 60 δευτερόλεπτα.

Η Αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν

Μετά από αυτόν τον αναπάντεχο αρμένικο εξοπλιστικό μαραθώνιο, το Αζερμπαϊτζάν δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει απειλητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα το υπουργείο άμυνας του κράτους αντέδρασε στην γαλλική πώληση πυροβόλων CAESAR στο Γερεβάν λέγοντας πως «η ευθύνη κλιμάκωσης της κατάστασης στον Νότιο Καύκασο και της δημιουργίας μίας νέας πηγής πολέμου αποδίδεται στην κυβέρνηση του Γερεβάν και στην δικτατορία του Μακρόν».

Όπως φαίνεται, το Μπακού θεωρεί «προκλητική» την απόφαση του Παρισιού να πουλήσει τόσο ισχυρά πυροβολικά συστήματα στην Αρμενία και γενικά την στρατηγική αύξησης της γαλλικής επιρροής στον Νότιο Καύκασο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...