Κόσμος

Διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία: Τα θέματα στην ατζέντα

Οι εκπρόσωποι 92 χωρών και οκτώ οργανισμών που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη για την Ουκρανία στο Μπίργκενστοκ της Ελβετίας, κοντά στη Λουκέρνη, θα συζητήσουν την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, την απελευθέρωση αμάχων και τον επαναπατρισμό παιδιών, καθώς και θέματα πυρηνικής και επισιτιστικής ασφάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της χώρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ«Σκοπός της διάσκεψης είναι η έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, μεταξύ άλλων με τον προσδιορισμό κάποιων απαραίτητων στοιχείων: επαναβεβαίωση της υποστήριξής της μέσω της ενεργού συμμετοχής εκπροσώπων υψηλού επιπέδου, οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την ανάπτυξη κοινής αντίληψης για τρία σημαντικά θέματα - πυρηνική ασφάλεια, επισιτιστική ασφάλεια και ανθρώπινη διάσταση - και δημιουργία προοπτικών για το επόμενο βήμα στο οποίο θα συμμετάσχει η Ρωσία», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ακόμη, προστίθεται ότι οι χώρες που έχουμ εμπειρία σε συγκρούσεις θα μπορέσουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σε ανθρωπιστικά θέματα, όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, η απελευθέρωση αμάχων και ο επαναπατρισμός παιδιών.

Η Διάσκεψη για την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο με 92 χώρες και 57 αρχηγούς κρατών να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Ακόμη, θα λάβουν μέρος οκτώ οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΗΕ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα δεν θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη.

Η Ελβετία δεν απέστειλε πρόσκληση στη Ρωσία, με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι η αναζήτηση επιλογών για την επίλυση της κατάστασης στην ουκρανική σύγκρουση χωρίς τη ρωσική συμμετοχή να είναι απολύτως παράλογη και μάταιη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...