Κόσμος

Σοφί ιντ Βέλντ: Δεν εξελέγη ευρωβουλευτής η Ολλανδή που συκοφαντούσε την Ελλάδα

Δεν τα κατάφερε να εκλεγεί εκ νέου ευρωβουλευτής η Ολλανδοή Σοφί ιντ Βελντ, η οποία στο παρελθόν είχε απασχολήσει την επικαιρότητα για τις θέσεις που έπαιρνε κατά της Ελλάδας ως εισηγήτρια της επιτροπής PEGA με το ΕΛΚ να την «αδειάζει» και να την κατηγορεί για προσωπική πολιτική εκστρατεία.

Η κυρία ιντ Βελντ, η οποία ήταν ευρωβουλευτής του Renew Europe, ανακοίνωσε την αποχώρησή της με βίντεο στο Instagram στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 20 χρόνια.

«Το ταξίδι μου τελείωσε, θα χρειαστώ χρόνο για αναδιοργάνωση και για να βρω καινούργιους ορίζοντες» πρόσθεσε η Ολλανδή πολιτικός.

Οι κόντρες της με Έλληνες ευρωβουλευτές

Τον Νοέμβριο του 2022 η κυρία ιντ Βελντ είχε βρεθεί στην Αθήνα ως μέλος της επιτροπής PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που ερευνούσε υποθέσεις παρακολούθησης πολιτών σε κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης στο πλαίσιο παρουσίασης των όσων διαπιστώθηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τότε η αναφορά της «εχουμε μάθει ποιος και για ποιο λόγο χρησιμοποιεί το Predator; Όχι, καθώς οι αρχές εξακολουθούν να μη μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες μαζί μας» είχε προκαλέσει αρχικά την αντίδραση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, που έκανε λόγο για προσωπικές εκτιμήσεις της Ολλανδής συναδέλφου της τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν στέρεες αποδείξεις για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση της παρακολούθησης με κακόβουλο λογισμικό.

Παράλληλα η τότε ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είχε κάνει λόγο για «μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» σημειώνοντας ότι η κυρία ιντ Βελντ «παραχώρησε μόνη της συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το κατηγορητήριο της, αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις των συναδέλφων της και την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η κυρία Ασημακοπούλου είχε παραθέσει και τη διευκρίνιση του προέδρου Επιτροπής PEGA, Γερόν Λέναρς, σύμφωνα με την οποία «το προσχέδιο που παρουσίασε η ευρωβουλευτής από την Ολλανδία δεν συνιστά την τελική εκδοχή της Επιτροπής και δεν αποτελεί, επί του παρόντοις, τα συμπεράσματα ή την τελική θέση της επιτροπής PEGA».

Τότε είχε υπάρξει αντίδραση και από το ΕΛΚ με επιστολή που υπέγραφε το μέλος του, Juan Ignacio Zoido, στην οποία εξέφραζε την βαθύτατη δυσαρέσκεια των μελών του ΕΛΚ που είναι και μέλη της επιτροπής PEGA, για τον τρόπο με τον οποίο η ευρωβουλευτής του Renew Europe χειρίστηκε την υπόθεση της έκθεσης της Επιτροπής PEGA αλλά και τα ίδια τα μέλη της.

Σε επιστολή του ο Juan Ignacio Zoido ανέφερε:

«Εκ μέρους των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επιτροπή PEGA, θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι μέλη της ίδιας της Επιτροπής δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τη συνέντευξη τύπου, όπου θα παρουσιαζόταν το προσχέδιο της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής. Επίσης λυπούμαστε πολύ για το γεγονός ότι τα ίδια τα μέλη έλαβαν το προσχέδιο λίγο πριν από την διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου».

Ο Juan Ignacio Zoido συνέχιζε λέγοντας πως «το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά της rapporteur κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε λεπτομερώς τις δικές τις προσωπικές πεποιθήσεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, παρόλο που τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής είχαν συμφωνήσει πως θα επεξεργάζονταν μια κοινή δήλωση με στόχο να εκφράσουν την κοινή τους θέση σε επιλεγμένα θέματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια λανθασμένη εντύπωση ότι (η rapporteur) παρουσίασε την κοινή και ενιαία θέση της Επιτροπής».

Ο Juan Ignacio Zoido κατέληγε πως «υπενθυμίζουμε πως το έργο της Επιτροπής είναι μια συλλογική προσπάθεια και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την προσωπικές πολιτικές εκστρατείες (μεμονωμένων προσώπων). Ελπίζουμε πως για το υπόλοιπο της θητείας της επιτροπής PEGA, θα είμαστε σε θέση να εργαστούμε από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας».

To επεισόδιο στην Ευρωβουλή

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2024, η Ολλανδή ευρωβουλευτής είχε επιχειρήσει εκ νέου να συκοφαντήσει τη χώρα μας λέγοντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ελληνικά «δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει Δικαιοσύνη».

Η αναφορά της αυτή, όπως είπε, απευθυνόταν στη χήρα του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο και στους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί επίθεση επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση.


Έντονη ήταν η αντίδραση της Άννας Μίσελ Ασημακοπούλου η οποία είπε ότι «κάποιοι εμμονικά επιμένουν να δυσφημούν την Ελλάδα για προσωπικό όφελος και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Ανταπαντώντας η Ολλανδή ευρωβουλευτής είπε: «Κάθε φορά που συζητάμε για το κράτος δικαίου απορρίπτετε κάθε επίκριση, κατηγορείτε όσους ρωτούν ότι είναι παρτιζάνοι και έχουν προεκλογικά κίνητρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούσατε να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες; Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;».

«Επιλέγω να αγνοήσω τον προσβλητικό σας τόνο. Ναι, βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε φορά που κοιτώ τον καθρέπτη», απάντησε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας για μια «μειοψηφία, που μιλά για τη χώρα μου σαν να μην πρόκειται για Δημοκρατία και αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια».

Η πρόεδρος της Ολομέλειας επιχείρησε να διακόψει την τοποθέτηση της κυρίας Ασημακοπούλου βγάζοντας μπλε κάρτα για παραβίαση του χρόνου ομιλίας με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή να σχολιάζει: «Δεν θέλετε να ακούσετε τις απαντήσεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ