Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Δραματικές εξελίξεις στη Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές μετά τη σαρωτική νίκη της Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου

Σε διάγγελμα του απευθυνόμενος στους Γάλλους δήλωσε:

«Δεν μπορώ, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να υποκριθώ ότι δεν είχε συμβεί τίποτα. Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος των εθνικιστών αποτελεί κίνδυνο για τη Γαλλία και την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της. Δημοκρατία, από τα Ηλύσια.

«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας», πρόσθεσε.

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο », πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σάρωσε η Λεπέν

Σε μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών στη Γαλλία αναδεικνύεται η Μαρίν Λε Πεν, όπως δείχνουν τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν κερδίζει πάνω από το 31% των ψήφων και προηγείται στις ευρωεκλογές με διαφορά τουλάχιστον 16 μονάδων, σύμφωνα με exit polls των IFOP, Ipsos και OpinionWay, με τους κεντρώους του Μακρόν να έρχονται δεύτεροι.

Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης στη Γαλλία, το ποσοστό του Εθνικού Συναγερμού θα κινηθεί γύρω στο 32,4% που συνιστά θρίαμβο, με δεδομένο ότι το 2019 το κόμα της Λε Πεν είχε 23,34%.

Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Βουλευτικές εκλογές ζητούσε ο Μπαρντελά

Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του προέδρου Μακρόν ο επικεφαλής της ευρωλίστας του Εθνικού Μετώπου Ζορντάν Μπαρντελά ζητούσε ευθέως από τον πρόεδρο να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.

Δεν είναι τόσο η καθαρή νίκη που δίνουν αυτά στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν, με το RN, στην ευρωλίστα του οποίου ηγείται ο Μπαρντελά να προηγείται με 31,5%, ποσοστό παραπλήσιο με εκείνο που έδειχναν όλες οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, όσο η συντριβή του κόμματος του προέδρου Εμαναουέλ Μακρόν, που μετά βίας ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο του 15,2%.

Ούτε ο προ μηνών ριζικός ανασχηματισμός, ούτε οι υψηλοί σχεδόν «πολεμικοί» τόνοι στο ουκρανικό ούτε η παρέλαση δεκάδων ηγετών από όλο το δυτικό κόσμο την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, που δυνητικά θα αναβάθμιζαν το προφίλ του στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν την κατάρρευση του κόμματος του Μακρόν, που πληρώνει την αποτυχία της διαχείρισης του μεταναστευτικού, του ενεργειακού και του κόστους ζωής, αλλά και τη πολύχρονη ρήξη με τα συνδικάτα εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που προώθησε στο ασφαλιστικό – συνταξιοδιοτικό.

Παράλληλα, η Αναγέννηση οριακά προηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος - Place publique, υπό τον Ραφαέλ Γκλινσμάν, που συγκέντρωσε το 14% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ipsos. Ακολουθούν το La France insoumise με 8,7%, ενώ το Les Républicains συγκεντρώνει 7,2%, μπροστά από την Reconquête! με 5,5%, και τους Οικολόγους - Πράσινους με 5,2% των ψήφων.

Έκδηλη η αντίδραση του Μπαρντελά: «Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν απόψε την επιθυμία για αλλαγή, αλλά και μια πορεία για το μέλλον. (…) Σήμερα το βράδυ, ένας άνεμος ελπίδας σηκώθηκε πάνω από τη Γαλλία και μόλις αρχίζει» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «ένα ξεκάθαρο μήνυμα έχει απευθυνθεί στον Εμανουέλ Μακρόν και στους ευρωπαίους ηγέτες. Χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα με ταπεινότητα, με βαρύτητα και με πνεύμα εμποτισμένο με πολύ υψηλή ευθύνη».

Και συνέχισε: «Το άνευ προηγουμένου χάσμα μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε αντανακλά μια σφοδρή αποδοκιμασία και μια σαφή απόρριψη της πολιτικής που ηγείται ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μείνει κωφός στο μήνυμα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζητεί επίσημα από τον αρχηγό του κράτους, για τον οποίο θεωρεί ότι “αποδυναμώνεται» από αυτό το αποτέλεσμα, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και έτσι να οργανωθούν νέες βουλευτικές εκλογές».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ