Κόσμος

Γαλλία: Περισσότερα από 18.000 φαρμακεία σε απεργία

Περισσότερα από 18.000 φαρμακεία, από τα περίπου 20.000 που λειτουργούν στη Γαλλία, κατέβασαν ρολά σήμερα, καθώς ο κλάδος προκήρυξε απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων, το κλείσιμο παρασκευαστηρίων, τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και τον κίνδυνο κατάργησης των ρυθμίσεων στις διαδικτυακές αγορές.

Συνολικά, 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με την Ένωση Συνδικάτων Φαρμακοποιών (Uspo) και την Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Συλλόγων Γαλλίας (FSPF). Ο αριθμός αυτός είναι εξαπλάσιος σε σύγκριση με την τελευταία μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου, το 2014. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται επειδή λόγω των ελλείψεων σε πολλά σκευάσματα «χάνουν χρόνο» αλλά και μειώνεται το εισόδημά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Ιζαμπέλ Παγιέ από το Μπελάκ, στην κεντρική Γαλλία, διατηρεί ένα φαρμακείο εδώ και 30 χρόνια. Αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δαπανά τεράστια ενέργεια καθημερινά, προσπαθώντας να βρει φάρμακα» που δεν υπάρχουν. «Διακόπτουμε τη θεραπεία διαβητικών επειδή μας λείπει ένα ενέσιμο σκεύασμα, το Trulicity. Εγώ και η ομάδα μου περνάμε μιάμιση-δύο ώρες την ημέρα να μιλάμε στο τηλέφωνο με γιατρούς, εργαστήρια!», είπε.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου: συνδικαλιστές, εργαζόμενοι σε φαρμακεία και φοιτητές.

Τα συνδικάτα ανησυχούν μεταξύ άλλων και για μια πιθανή απορρύθμιση των διαδικτυακών πωλήσεων φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή. «Όλα τα δεδομένα είναι εδώ για να σκοτώσουν το δίκτυο» των φαρμακείων, στα οποία απασχολούνται 130.000 άνθρωποι, προειδοποίησε ο Πιερ-Ολιβιέ Βαριό, ο πρόεδρος της Uspo.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ