Κόσμος

Για πέμπτη φορά εξερράγη το ηφαίστειο Γκρίνταβικ στην Ισλανδία – Ποτάμια λάβας και εκκενώσεις περιοχών (Βίντεο)

Για πέμπτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ισλανδία ήρθε αντιμέτωπη με άλλη μια έκρηξη με τη λάβα να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία απειλεί την πόλη Γκρίνταβικ προκαλώντας την εκκένωση της παγκοσμίου φήμης λίμνης Blue Lagoon.

Τα βίντεο που έρχονται από την περιοχή δείχνουν συντριβάνια καυτής λάβας να εκτοξεύονται στον αέρα κατά μήκος μιας σχισμής μήκους 3,4 χιλιομέτρων κοντά στο όρος Χάγκαφελ στη χερσόνησο Ρέΐκιανες. «Η πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι η έναρξη αυτής της έκρηξης είναι πιο έντονη από ό,τι οι προηγούμενες εκρήξεις στην περιοχή» τόνισε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Όλα έγιναν τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης (29.05.2024), μετά από έναν σεισμό στον κρατήρα Sundhnúks, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ισλανδίας RUV. Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη ήταν πιθανή μετά από «έντονη σεισμική δραστηριότητα» στον κρατήρα και συσσώρευση μάγματος στην υπόγεια δεξαμενή του.

Να σημειωθεί οι ροές της λάβας έχουν αποκόψει δύο στους τρεις δρόμους που οδηγούν στην πόλη Γκρίνταβικ και κινούνταν σταθερά κατά μήκος ενός αμυντικού φράγματος που χτίστηκε για να σώσει την πόλη και τις βασικές υποδομές από την καταστροφή, σύμφωνα με τις Αρχές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ