Κόσμος

Νέες γεωμαγνητικές καταιγίδες και εντυπωσιακό βόρειο σέλας περιμένουν τον Ιούνιο οι επιστήμονες

Η τεράστια ηλιακή κηλίδα η οποία προκάλεσε το βόρειο σέλας που εμφανίστηκε μέσα στον Μάιο επιστρέφει τις επόμενες ημέρες, με τους αστρονόμους να προβλέπουν ότι όσοι ζουν σε βόρειες περιοχές θα δουν ξανά το φαινόμενο.

Η κηλίδα με τον αριθμό AR 13664 προκάλεσε 12 σοβαρά περιστατικά μέσα σε έξι μέρες στις αρχές Μαΐου. Με τη σειρά τους προκάλεσαν γεωμαγνητικές καταιγίδες που επηρέασαν τη Γη, αλλά δημιούργησαν το βόρειο σέλας που είδαμε ακόμη στην κεντρική Ευρώπη. Τα φαινόμενα ήταν τα πλέον έντονα από το 2003.

Σταδιακά, λόγω της περιστροφής του ΄Ήλιου, η κηλίδα έφυγε από την όψη που είναι ορατή στη Γη. Αυτές τις ημέρες, πάντως, εμφανίστηκε ξανά και ονομάζεται AR 13697.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι πρώτες παρατηρήσεις έδειξαν ότι η κηλίδα είναι ακόμη ενεργή, αν και περισσότερο «ήσυχη» σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι μπορεί να δώσει φαινόμενα που θα επηρεάσουν τη Γη. Η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων θα διαταραχτεί ενώ ίσως δούμε ξανά το βόρειο σέλας, περίπου στις 4 με 6 Ιουνίου.

Θα είναι λοιπόν τα φαινόμενα ίδια με αυτά του Μαΐου; Το space.com αναφέρει ότι δεν είναι εύκολο να δώσουμε μια απάντηση. Αυτό που συνέβη τον Μάιο οφειλόταν σε πολλές εκρήξεις στο στέμμα που συνέβησαν η μία μετά την άλλη και άρα ήταν πολύ έντονα.

Πιθανόν το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί με την ίδια ένταση, αλλά ο Ήλιος είναι απρόβλεπτος, όσο περισσότερο θα πλησιάζουμε στο μέγιστο της δραστηριότητας στα τέλη του 2024 και τις αρχές του 2025.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...