Κόσμος

ΔΟΥ Χαλκίδας: Συγγενικό πρόσωπο της επίορκης εφοριακού φέρεται να ήταν ελεγκτής

Προφυλακιστέες κρίθηκαν μετά την απολογία τους για την υπόθεση του κυκλώματος των επίορκων εφοριακών που αποκόμιζε χιλιάδες ευρώ από ιδιώτες – θύματα, η Διευθύντρια και μια υπάλληλος της Εφορίας Χαλκίδας.

Πέντε από τα μέλη του κυκλώματος αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καταβολή εγγυήσεων 10.000 και 20.000 ευρώ, υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές για την υπόθεση είναι το σημειωματάριο που διατηρούσε η «Μεγάλη» όπως αποκαλούσαν τη διευθύντρια. Στο σημειωματάριο αναγράφονται ονόματα επιχειρηματιών που εκβιάζονταν από το κύκλωμα, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά. Η βασική κατηγορούμενη φέρεται να σημείωνε αναλυτικά εκτός από τα προσωπικά της έξοδα, τις διακοπές και το σούπερ μάρκετ, τα ποσά που θα εισέπραττε για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για έρευνα σε βάθος 5ετίας στη συγκεκριμένη ΔΟΥ αλλά και για εσωτερικούς, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε Εφορίες όλης της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγενικό πρόσωπο της προϊσταμένης εργαζόταν στη ΔΟΥ

Η προφυλακισμένη προϊσταμένη δούλευε στη ΔΟΥ Χαλκίδας από το 2014 ως ελεγκτής. Τον Ιανουάριο του 2019 έγινε υποδιευθύντρια και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενη της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του MEGA, συγγενικό της πρόσωπο εργαζόταν ως ελεγκτής τουλάχιστον από το 2012.

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι καταδικαστέες. Ο πολίτης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενδίδει στον όποιο εκβιασμό του οποιουδήποτε, όποια θέση και αν κατέχει», τονίζει ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης.

«Τώρα όλα γίνονται ηλεκτρονικά και καταγράφονται κάπου. Είναι πολύ πιο δύσκολο να επέμβεις στα συστήματα και να κάνεις οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια».

Όπως λέει ο ίδιος: «Εδώ πρέπει να γίνεται ένας πολύ ενδελεχής έλεγχος πόθεν έσχες σύμφωνα με τις δηλώσεις που γίνονται, προκειμένου να βλέπει κάποιος αν υπάρχει μεταβολή στην περιουσία και αν υπάρχει, να κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Είναι κουτό να συμπεριφέρεσαι με τέτοιον τρόπο το 2024».

«Είναι όλα ηχογραφημένα»

«Η προϊσταμένη πιάστηκε στεγνά, με τι γίδα στην πλάτη. Συν τοις άλλοις, όλα είναι δεμένα από την Ελληνική Αστυνομία, είναι όλα ηχογραφημένα», λέει, μιλώντας στο MEGA ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

«Υπάρχουν απτές αποδείξεις, ηλεκτρονικού χαρακτήρα, που αποδεικνύουν τα πάντα στη μαύρη αυτήν εφορία».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ