Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το «βιολί» τους οι Σκοπιανοί: Η «Μακεδονία» είναι Ευρώπη και πληρώνει βαρύ τίμημα λόγω των γειτόνων της

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων στα Σκόπια. Ωστόσο οι συνεχείς προκλητικές χρήσεις της ονομασίας «Μακεδονία» από τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι για τη χώρα του, έδωσαν μια έντονη πολιτική και εθνικιστική χροιά στους εορτασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου στην πόλη Στρούγκα με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ουσιαστικά εργαλειοποίησε την εορτή για να εκφράσει, μεταξύ άλλων, την πικρία του για την παρατεταμένη αναμονή της χώρας του στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλώντας κατ’ επανάληψη τη χώρα του με τον όρο «Μακεδονία» και παραβιάζοντας για πολλοστή φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, διερωτήθηκε με πικρία πως είναι δυνατόν η ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα προκαλεί την προσοχή της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την «άνευ όρων», όπως τη χαρακτήρισε, αναμονή της χώρας στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάνω από δυόμισι δεκαετίες.

 

«Είναι ενδιαφέρον πώς μία ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να στρέψει την προσοχή ολόκληρης της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και η άνευ αρχών αναμονή της χώρας μας στον προθάλαμο αναμονής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερες από δυόμισι δεκαετίες, με υψηλό τίμημα, να μην σχολιάζεται ούτε να αποτελεί οποιοδήποτε αντικείμενο ενδιαφέροντος» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας σε πανηγυρική εκδήλωση στην πόλη Στρούγκα, για τους εορτασμούς σχετικά με την ημέρα των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου.

«Γνωρίζω πολύ καλά επίσης τις αντικειμενικές αδυναμίες των θεσμικών οργάνων της χώρας, με την παρουσία της διαφθοράς και την πλήρη ανικανότητα της απερχόμενης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά η "Μακεδονία" πληρώνει βαρύ τίμημα λόγω των παρεμποδίσεων από τη μεριά των γειτόνων της, παρόλο που μοιραζόμαστε και αξίζουμε το κοινό ευρωπαϊκό όνειρο που είναι ο κοινός μας στόχος» προσέθεσε ο Μίτσκοσκι.

«Με την παρατεταμένη αναμονή μας στον προθάλαμο (της ΕΕ) πλήττεται η αξιοπρέπειά μας. Πλήττεται επίσης η αυτοπεποίθηση και η συλλογική μας αυτοδιάθεση. Βέβαια, αυτό που λέω δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπω αυτό το όνειρο, γιατί και η "Μακεδονία" είναι Ευρώπη, και διεκδικεί το δικαίωμα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ακόμη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

«Ο Θεός να ευλογεί τη Μακεδονία μας»

Αναφερόμενος στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, o Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος έδειξαν πριν από μια χιλιετία ότι δεν υπάρχουν κατώτεροι πολιτισμοί και έθνη, ότι δεν υπάρχουν ανισότητες ενώπιον του λόγου και της δικαιοσύνης του Θεού, ότι κάθε αδικία μπορεί να νικηθεί με ισχυρή θέληση και αφοσίωση, δουλειά και προσπάθεια. Η κληρονομιά τους είναι τόσο μεγάλη όσο και το όνομά τους. Σήμερα είναι ευρωπαίοι άγιοι και προστάτες και όλοι μπορούν να γιορτάσουν το έργο τους, αλλά το γεγονός είναι ότι πριν από περισσότερα από 1100 χρόνια, τα ιεραποστολικά τους βήματα ξεκίνησαν από τη “Μακεδονική” γη και ήταν από τη “Μακεδονική” γη που πήραν όλους τους σπόρους της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας τους και τους διέδωσαν σε όλο τον σλαβικό κόσμο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εξέφρασε την στήριξη του προς την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» -όπως την αποκάλεσε- στον «αγώνα για συνύπαρξη και αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τις εκκλήσεις του κ. Στεφάνου (σ.σ. Αρχιεπισκόπου Αχρίδος)».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έκλεισε την ομιλία του κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για τη βαθιά, μεγάλη και σπουδαία ιστορία της «Μακεδονίας» και ολοκλήρωσε χαρακτηριστικά με τη φράση: «Ο Θεός να ευλογεί τη Μακεδονία μας».

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...