Κόσμος

Μελόνι: Απαγορεύει σε ΜΚΟ να κάνουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Σικελία

Την απόφαση να μην επιτρέπεται σε κανένα αεροσκάφος μη κυβερνητικών οργανώσεων να απογειώνεται από αεροδρόμια της Κάτω Ιταλίας και συγκεκριμένα της Σικελίας, σύμφωνα με το  DW

Η απόφαση της Ιταλίας ελήφθη λίγο πριν αυξηθούν λόγω θερινής περιόδου οι ροές μεταναστών από την βόρεια Αφρική.

«Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πρέπει να συντονίζονται αποκλειστικά και μόνον από την γενική διεύθυνση της Ακτοφυλακής της Ρώμης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ιταλικών αρχών.

Προστίθεται επίσης ότι η χρήση αεροσκαφών που ανήκουν σε ΜΚΟ με στόχο τον εντοπισμό πλεούμενων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα εκείνων που επιβαίνουν στα πλωτά μέσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch ωστόσο απορρίπτει την λογική αυτή και, ως άμεση απάντηση, αποφάσισε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αεροσκάφος της Sea Bird, το οποίο απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Λαμπεντούζα. Υπεύθυνοι της ΜΚΟ υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση υιοθετήθηκε στην Ιταλία για λόγους πολιτικής προπαγάνδας ενόψει των Ευρωεκλογών. «Δεν θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις μας, έστω και αν χρειαστεί να θέσουμε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη μας. Η απόφαση αυτή καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να ενοχλούμε όσους θα ήθελαν να αποκρύψουν τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην Μεσόγειο», δήλωσε η οργάνωση Sea Watch. Αλλά και άλλες οργανώσεις, όπως SOS Meditarranee και η SOS Humanity, είναι κάθετα αντίθετες στην απόφαση και κατηγορούν την κυβέρνηση Μελόνι ότι με τον τρόπο αυτό «φέρει μερίδιο ευθύνης για τους θανάτους στην Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ