Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO: Άνοιγουν το δρόμο στο σκέτο “Μακεδονία”

Σαρωτική νίκη, η οποία είναι πιθανό να το οδηγήσει ακόμη και σε σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, καταγράφει το δεξιό – εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία στις διπλές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη (8/5) στη χώρα, βουλευτικές και προεδρικές (β΄ γύρος).

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το αντιπολιτευόμενο δεξιό VMRO – DMPNE, “Η Μακεδονία σας” συγκεντρώνει ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες στη Βουλή των 120 εδρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών και σημαίνοντα στελέχη του, μεταξύ αυτών και ο ηγέτης του, Κρίστιαν Μίτσκοφσκι, έχουν δηλώσει ότι για τους ίδιους το όνομα της χώρας είναι σκέτο “Μακεδονία”.

Δεν έχουν αναλάβει ωστόσο κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για νομική ακύρωση της συμφωνίας, η οποία είχε αποτελέσει όρο της Ελλάδας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανησυχία στην Αθήνα

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην γείτονα και στέλνει ένα μήνυμα στη νέα κυβέρνηση: "Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. περνά από την συμφωνία των Πρεσπών, λένε διπλωματικές πηγές.

Οι Βουλευτικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το αντιπολιτευόμενο δεξιό VMRO – DMPNE, “Η Μακεδονία σας” συγκεντρώνει ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες στη Βουλή των 120 εδρών.

Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) καταποντίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 15% και εξασφαλίζοντας 19 έδρες.

Την τρίτη θέση με ποσοστό 14% και 18 έδρες καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11% και 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει».

Πέμπτο, με ποσοστό 6,8% και έξι έδρες, είναι το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά».

Έκτο, με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι λίγο πριν τα μεσάνυχτα δήλωσε πως στις εκλογές αυτές «νίκησε ο περήφανος λαός της “Μακεδονίας” και ηττήθηκε η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία που εξέθρεψε η συγκυβέρνηση SDSM-DUI».

Ο Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Προεδρικές εκλογές: Νίκη της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Ταυτόχρονα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 65%, έναντι ποσοστού μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Λίγο μετά τις 22.30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Πενταρόφσκι αποδέχθηκε την ήττα του.

Εκφράζοντας μάλιστα την απογοήτευσή του για το πολιτικό μήνυμα της κάλπης, σημείωσε ότι “τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα, η ιδέα για μια πολυεθνική Μακεδονία ενσωματωμένη στις ευρωατλαντικές δομές δεν έλαβε υποστήριξη”.

Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών – όλων των εθνοτικών ομάδων, όλων των κομματικών και μη μελών – γιατί ένας πρόεδρος δεν μπορεί να αναζητήσει ενότητα εάν εμμένει σε κομματικές γραμμές”, δήλωσε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, λίγο μετά την οριστικοποίηση της νίκης της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...