Κόσμος

Σλοβακία: Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Η κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίτσο, που φιλοδοξεί να διαλύσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Σλοβακίας (RTVS), ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που πρότεινε η υπουργός Πολιτισμού Μαρτίνα Σιμκοβιτσόβα.

Στελέχη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι κατηγορούν εδώ και εβδομάδες τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ηγείται ο φιλορώσος λαϊκιστής Φίτσο, ότι επιδιώκει να αντικαταστήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με έναν φορέα προπαγάνδας που θα ακολουθεί πιστά την κυβερνητική γραμμή.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν την RTVS αντικειμενική και αξιόπιστη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την τελική απόφαση καλείται να λάβει το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός Φίτσο εξέφρασε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR την εκτίμηση ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας να ασκήσουν πιέσεις στη σλοβακική κυβέρνηση ώστε να εγκαταλείψει την υλοποίηση του σχεδίου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη διαμαρτυρηθεί τον Μάρτιο στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα και στην πόλη Κόσιτσε για την προωθούμενη διάλυση της RTVS.

Το σχέδιο επέκρινε επίσης η απερχόμενη πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, της οποίας η θητεία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

Τόσο ο πρωθυπουργός Φίτσο όσο και η υπουργός Πολιτισμού έχουν επανειλημμένως επικρίνει τη διοίκηση της RTVS ότι μεροληπτεί εναντίον της κυβέρνησης. Δεν κατάφεραν ωστόσο να απομακρύνουν τον γενικό διευθυντή και τους συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν εκλεγεί για θητεία που ολοκληρώνεται το 2027. Η κυβέρνηση Φίτσο θέλει να παρακάμψει αυτό το εμπόδιο, διαλύοντας την RTVS και αντικαθιστώντας την με έναν νέο φορέα που θα ονομάζεται STaR (Slovak Television and Radio).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...