Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η συμφωνία του Ερντογαν με τη Βαγδάτη: Το Ιράκ θα κινηθεί από κοινού με την Τουρκία εναντίον των ανταρτών του PKK - Νέα επίθεση σε Νετανιάχου: «Είναι ο Χίτλερ της εποχής μας»

Ιστορική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποίησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από 12 χρόνια.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επίσημες επαφές, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στη χώρα, αφού έστειλε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ηurriyet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως: «Θα την καταστρέψουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είμαστε αποφασισμένοι». 

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρομοιάζοντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό με τον Χίτλερ.

Στις δηλώσεις του μέσα από το αεροπλάνο ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα έρθει κάποια μέρα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και τότε θα πρέπει να λογοδοτήσει. 

«Έχουμε όλα τα έγγραφα για τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την αλήθεια και να μιλάμε για τις δολοφονίες του Ισραήλ. Ας ξέρουμε ότι ο Χίτλερ της εποχής, ο Νετανιάχου, και οι συνεργοί του δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την ευθύνη. Όσο και να ξεφύγει θα τον ακολουθήσουμε. Κάποια μέρα, η Δικαιοσύνη σίγουρα θα (του ζητήσει να) λογοδοτήσει για τους αθώους και καταπιεσμένους. Αν δεν το ζητήσει η Δικαιοσύνη, θα το ζητήσει η Ιστορία», κατέληξε ο Ερντογάν.

Αντιδρώντας για άλλη μια φορά σκληρά στη σφαγή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ο Ερντογάν είπε: «Ας ξέρουμε ότι ο Νετανιάχου, ο Χίτλερ της εποχής, και οι συνεργοί του δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την ευθύνη» τόνισε.

Η επίσκεψη στο Ιρακ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η συνοδευτική αντιπροσωπεία του επισκέφθηκαν το Ιράκ, όπου υπογράφηκαν πολλές συμφωνίες, εκτιμάται πάνω από 20, ιδίως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την οικονομία.

Η τουρκική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δύο συμφωνίες: Η πρώτη αφορά στην από κοινού στρατιωτική αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τους το Βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι εντός του καλοκαιριού θα γίνει μεγάλη επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ για την εκκαθάριση της περιοχής από το ΡΚΚ και προς αυτή την κατεύθυνση η Άγκυρα αναζητά τη συνεργασία της Βαγδάτης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που ζητά η Τουρκία από το Ιράκ είναι η υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία του σχεδιαζόμενου από την Άγκυρα οδικού άξονα που θα ενώνει τον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία, δημιουργώντας έναν άξονα μεταφορών εναλλακτικό και ανταγωνιστικό προς τον σχεδιαζόμενο εμπορικό ναυτικό και σιδηροδρομικό άξονα που θα ξεκινάει από την Ινδία και μέσω της Αραβικής Χερσονήσου και του Ισραήλ θα καταλήγει στη Μεσόγειο και από εκεί στα λιμάνια της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Για το πληττόμενο από λειψυδρία Ιράκ βαρύνουσας σημασίας είναι η υπογραφή συμφωνίας για την παροχή από την Τουρκία νερού.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, υπογράμμισε τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και είπε: «Θα δράσουμε από κοινού κατά του ΡΚΚ» και δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί θα αποτελέσουν μια νέα καμπή στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ.

Στις συναντήσεις μας με τον Πρόεδρο του Ιράκ κ. Abdullatif Rashid και τον ιρακινό πρωθυπουργό Sudani, συζητήσαμε τις σχέσεις μας που έχουν αποκτήσει δυναμική πρόσφατα και επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση να τις βελτιώσουμε περαιτέρω.

Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, ειδικά σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως γνωρίζετε, το Ιράκ πρόσφατα ανακήρυξε την τρομοκρατική οργάνωση PKK ως απαγορευμένη οργάνωση.

Εκφράσαμε την ικανοποίηση της χώρας μας για αυτό. Τονίσαμε για άλλη μια φορά την προσδοκία μας ότι το PKK θα ανακηρυχθεί επίσημα τρομοκρατική οργάνωση και η παρουσία του στο Ιράκ θα τερματιστεί. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα την επόμενη περίοδο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ