Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

«Αγαμέμνων»: Το νέο πυρηνικό υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού με «άρωμα» Ελλάδας

Ένα νέο υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας πήρε επίσημα το όνομα του αρχαίου Έλληνα βασιλιά Αγαμέμνονα.

Η τελετή για την ονοματοδοσία του σκάφους κλάσης Astute πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο εργοτάξιο υποβρυχίων της BAE Systems στο Barrow-in-Furness, Cumbria. Πρόκειται για το έκτο από τα επτά επιθετικά υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί εκεί και αναμένεται να είναι έτοιμο για υπηρεσία αργότερα φέτος.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Αγαμέμνονας θυσίασε την κόρη του προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς ανέμους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, σημειώνουν τα βρετανικά Μέσα. Ο υπουργός αμυντικών προμηθειών James Cartlidge δήλωσε ότι το «HMS Agamemnon» θα διαδραματίσει «ζωτικό ρόλο στην άμυνα του έθνους». Με μήκος 97 μέτρα και κόστος 1,6 δισ. ευρώ το πυρηνοκίνητο σκάφος αναμένεται να βγει στο νερό πριν από το τέλος του 2024. 

Ο Steve Timms, διευθύνων σύμβουλος της BAE Systems για τα υποβρύχια, δήλωσε ότι «είναι πλήρως επικεντρωμένοι στην ολοκλήρωση του υπόλοιπου προγράμματος του Agamemnon, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στα αδελφά υποβρύχια που υπηρετούν στο Βασιλικό Ναυτικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού με την ονομασία Αγαμέμνων είδε δράση στη μάχη του Τραφάλγκαρ (1805) και ήταν το αγαπημένο πλοίο του αντιναυάρχου Λόρδου Νέλσον. Το όνομα χρησιμοποιήθηκε για τέσσερα ακόμη πλοία του Βασιλικού Ναυτικού προτού επιλεγεί για το τελευταίο υποβρύχιο.

Πέντε υποβρύχια της κλάσης Astute βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία και η BAE Systems δήλωσε ότι οι εργασίες στο Barrow για το έβδομο και τελευταίο σκάφος βρίσκονται «σε καλό δρόμο». Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε προηγουμένως περαιτέρω επενδύσεις στο ναυπηγείο του Barrow για την κατασκευή των τριών πρώτων σκαφών της κλάσης Dreadnought, η οποία είναι η επόμενη γενιά πυρηνικών αποτρεπτικών υποβρυχίων που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα κλάση Vanguard.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρος εντός του υποβρυχίου

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Αγαμέμνονα, φτιαγμένος από την Rolls-Royce δεν θα χρειαστεί ανεφοδιασμό κατά τη διάρκεια της 25ετούς υπηρεσίας του σκάφους. Δεδομένου ότι το υποβρύχιο μπορεί να καθαρίζει το νερό και τον αέρα, θα μπορεί να κάνει τον γύρο του πλανήτη χωρίς να αναδυθεί. Ο κύριος περιορισμός είναι ότι το υποβρύχιο θα μπορεί να μεταφέρει μόνο τρόφιμα τριών μηνών για 98 αξιωματικούς και βαθμοφόρους. H μέγιστα ταχύτητα που μπορεί να ανπτύξει είναι 56 χλμ/ώρα ή 35 μίλια.

Το Αγαμέμνων θα έχει πρόβλεψη για έως και 38 όπλα σε έξι τορπιλοσωλήνες 533 mm χιλιοστών.Το υποβρύχιο θα μπορεί να χρησιμοποιεί πυραύλους χερσαίας επίθεσης Tomahawk Block IV με βεληνεκές 1.600 χιλιόμετρα και τορπίλες βαρέως τύπου Spearfish.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ