Κόσμος

Tesla: Μείωση στις τιμές 3 οχημάτων κατά 2.000 δολάρια -Πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα με περικοπές και απολύσεις

Η Tesla προχώρησε σε μείωση κατά 2.000 δολαρίων στις τιμές τριών από τα πέντε μοντέλα της αργά την Παρασκευή, γεγονός που τονίζει  τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.

Η εταιρεία μείωσε τις τιμές του Model Y, ενός μικρού SUV που είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο της Tesla και το ηλεκτρικό όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς και των Models X και S, των παλαιότερων και ακριβότερων μοντέλων της. Οι τιμές για το σεντάν Model 3 και το Cybertruck παρέμειναν οι ίδιες.

Οι περικοπές μείωσαν την τιμή εκκίνησης για ένα Model Y στα 42.990 δολάρια και στα 72.990 δολάρια για ένα Model S και στα 77.990 δολάρια για ένα Model X.

Νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, η Tesla μείωσε τις τιμές στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δύο βασικές αγορές της, καθώς και στην Ευρώπη, αφού οι απογοητευτικές πωλήσεις του πρώτου τριμήνου συνέβαλαν στη διόγκωση των αποθεμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δύσκολη εβδομάδα για την Tesla, με περικοπές και απολύσεις


Αργά το Σάββατο, η εταιρεία με επικεφαλής τον Έλον Μασκ μείωσε επίσης την τιμή του λογισμικού υποβοήθησης οδηγού που αποκαλεί FSD, ή Full Self-Driving, κατά το ένα τρίτο στα 8.000 δολάρια στις ΗΠΑ. Η τιμή ήταν 12.000 δολάρια.

Η υπόσχεση ενός πλήρως αυτόνομου οχήματος αποτελεί εδώ και καιρό το κλειδί για την υψηλή αποτίμηση της Tesla. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Tesla κυκλοφόρησε νέες εκδόσεις του λογισμικού FSD και ο Μασκ έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει ένα ειδικό ρομποτάκι στις 8 Αυγούστου.

Ο ιστότοπος της Tesla αναφέρει ότι οι πελάτες θα λάβουν 30 ημέρες δοκιμαστικής χρήσης της ικανότητας πλήρους αυτοοδήγησης με την αγορά ενός νέου οχήματος. Ο ιστότοπος αναφέρει ότι "οι λειτουργίες που είναι ενεργοποιημένες επί του παρόντος απαιτούν την ενεργή επίβλεψη του οδηγού και δεν καθιστούν το όχημα αυτόνομο".

Οι μειώσεις των τιμών έκλεισαν μια δύσκολη εβδομάδα στην Tesla, η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μειώνει το 10% του προσωπικού της παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 14.000 θέσεις εργασίας. Αποχώρησαν επίσης δύο κορυφαία στελέχη. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι ανακαλεί σχεδόν 4.000 από τα Cybertruck 2024, αφού ανακάλυψε ότι το πεντάλ του γκαζιού μπορεί να κολλήσει, προκαλώντας ενδεχομένως την ακούσια επιτάχυνση του οχήματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Ο Μασκ ανέβαλε επίσης ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Ινδία, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, λέγοντας ότι έπρεπε να ασχοληθεί με "βαριές υποχρεώσεις" στην Tesla.

Πόσο μειώθηκαν οι τιμές των οχημάτων της Tesla, υποχώρησε η μετοχή της εταιρείας του Μασκ


Στην Κίνα, η Tesla μείωσε τις τιμές σε όλη τη γκάμα της, με το ανανεωμένο Model 3 να πέφτει στα 231.900 γουάν (32.000 δολάρια) από 245.900 γουάν προηγουμένως. Το Model Y μειώθηκε στα 249.900 γουάν - ή περίπου 34.500 δολάρια - από 263.900 γουάν.

Στις ΗΠΑ, η φθηνότερη έκδοση του Model Y κοστίζει πλέον 42.990 δολάρια, επιστρέφοντας την αρχική τιμή εκκίνησης του sport utility vehicle στη χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ. Η Tesla έκανε επίσης έκπτωση στις δύο άλλες πιο ακριβές εκδόσεις του Model Y κατά 2.000 δολάρια και έριξε την τιμή του Model X στη χαμηλότερη τιμή που είχε ποτέ.

Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος λόγω της ανησυχίας για την πτώση των πωλήσεων, την ένταση του ανταγωνισμού στην Κίνα και το ριψοκίνδυνο σχέδιο του Μασκ να προχωρήσει "με νύχια και με δόντια" στην αυτονομία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την πρώτη ετήσια πτώση των πωλήσεών της από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, παραδίδοντας 386.810 οχήματα το πρώτο τρίμηνο, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην Κίνα, το μερίδιο αγοράς της Tesla συρρικνώθηκε σε περίπου 6,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, από 10,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της Ένωσης Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ