Κόσμος

BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση - Τώρα ο Νετανιάχου περιμένει

Παρά τις διεθνείς πιέσεις προκειμένου να μην υπάρξει απάντηση στο Ιράν από το Τελ Αβίβ, τελικά το Ισραήλ, φαίνεται όπως μεταδίδουν διεθνείς αξιωματούχοι, προχώρησε τα ξημερώματα σε χτύπημα στην επικράτεια της ισλαμικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. «Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. «Η ξένη πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί κάποια εξωτερική επίθεση και κλίνουμε προς το ότι υπήρξε διείσδυση και όχι επίθεση» είπε χαρακτηριστικά Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters επαναλαμβάνοντας ότι drones που πέταξαν «εισβολείς μέσα από το Ιράν» καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Την ίδια ώρα το βρετανικό δίκτυο BBC, με ανάλυσή του επιχειρεί να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα του φημολογούμενου χτυπήματος λέγοντας χαρακτηριστικά πως επρόκειτο για ένα… αιχμηρό δώρο γενεθλίων για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 85 του χρόνια.

Όπως σημειώνει ο James Landale, διπλωματικός συντάκτης του BBC και ανταποκριτής στην Ιερουσαλήμ, ο λαός του Ισραήλ προετοιμάζεται για την έναρξη των διακοπών του Πάσχα την επόμενη εβδομάδα. Τώρα θα περιμένουν να δουν αν και πότε και πώς το Ιράν θα αποφασίσει να ανταποδώσει. Σήμερα το πρωί οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ ήταν πολυσύχναστοι αλλά ήρεμοι πριν από την έναρξη του Σαμπάτ.

Σύμφωνα με το BBC, έάν πρόκειται για ένα περιορισμένο χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο - όπως μια αεροπορική βάση ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων - τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια λιγότερο κλιμακούμενη ισραηλινή απάντηση από ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι».

Οποιοδήποτε χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας, κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που θα συνεπαγόταν θανάτους αμάχων, θα θεωρούνταν πολύ πιο επιθετικό, σημειώνει και επισημαίνει πως αν και το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το χτύπημα, αναλυτές είπαν ότι το μήνυμα που έστελνε η χώρα ήταν ότι μπορούσε να επιτεθεί βαθιά μέσα στο ιρανικό έδαφος χωρίς να μείνει ατιμώρητο.

Ο Jonathan Conricus, πρώην εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Ιράν επιδιώκει να επιστρέψει στις σκιές και υποβαθμίζει το ισραηλινό χτύπημα στη στρατηγική πόλη Ισφαχάν, αλλά νομίζω ότι έχει λάβει το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να διαπεράσει τις ιρανικές άμυνες και να χτυπήσει όπου θέλει».

Αλλά κάποιοι εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ εμφανίστηκαν λιγότερο εντυπωσιασμένοι. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gvir, ανάρτησε στο X (πρώην Twitter) μια λέξη που μεταφράζεται καλύτερα ως εξής: "Κουτσός".


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ