ινδικές γενικές εκλογές 2024
Κόσμος

Ινδία: Ξεκίνησαν οι μεγαλύτερες εκλογές στον πλανήτη-Ποιο είναι το φαβορί και πώς θα ψηφίσουν 1 δισ. ψηφοφόροι (Βίντεο)

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου ξεκίνησε στην πολυπληθή Ινδία η πρώτη φάση των εθνικών εκλογών του 2024. Η χώρα αποτελεί την μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη για αυτό και η εκλογική διαδικασία έχει χωριστεί σε 7 διαφορετικές φάσεις. Οι ψηφοφόροι θα καθορίσουν τους 543 βουλευτές για τα επόμενα 5 χρόνια. Οι τελευταίες γενικές εκλογές στην χώρα πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Διαρκέστερες Εκλογές στον Κόσμο;

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η τελευταία φάση των ινδικών εκλογών θα ολοκληρωθεί σε 6 εβδομάδες από τώρα, καθιστώντας την εκλογική διαδικασία στην Ινδία μία από τις πιο χρονοβόρες σε όλον τον πλανήτη. Σε αυτές τις 44 ημέρες θα ψηφίσουν όλοι οι ψηφοφόροι και θα καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι τους από τους αρμόδιους. Στις 4 Ιουνίου θα γίνουν δημόσια τα αποτέλεσμα των εκλογών.

Στην πρώτη φάση των εκλογών που ξεκίνησε σήμερα άρχισε η ψηφοφορία σε 102 εκλογικές περιφέρειες σε όλο το κράτος. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει στις 26 Απριλίου και θα αφορά 89 εκλογικές περιφέρειες. 

Ο λόγος που οι γενικές εκλογές στην Ινδία διαρκούν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι κυρίως το τεράστιο μέγεθος της χώρας και ο μεγάλος πληθυσμός της. 968,6 εκατομμύρια άτομα έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ινδία. Αυτό το νούμερο είναι διπλάσιο από τον συνολικό πληθυσμό όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε αύξηση 8% από το αντίστοιχο νούμερο του 2019. 

Παράλληλα, άλλος ένας λόγος που διαρκούν τόσο πολύ οι εκλογές είναι η ποικιλομορφία του εδάφους της Ινδίας. Οι αρμόδιοι πρέπει να εγκαταστήσουν εκλογικά κέντρα σε απόμακρες περιοχές, από τα υψίπεδα των Ιμαλαΐων μέχρι και τις ζούγκλες της κεντρικής Ινδίας. Πρόκειται για μία πραγματική πρόκληση.

Το Φαβορί των Εκλογών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας ονομάζεται Ναρέντρα Μόντι και σύντομα θα ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός της χώρας. Παρά το γεγονός αυτό τα ινδικά μέσα τον χαρακτηρίζουν ως το φαβορί και των φετινών ινδικών εκλογών, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν στην κορυφή των αποτελεσμάτων.

Αν τα καταφέρει ο Μόντι θα νικήσει για άλλη μία φορά το κόμμα Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο του Ραχούλ Γκάντι, ο οποίος στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ήταν στην δεύτερη θέση. Ειπώθηκε επίσης πως ο Μόντι έχει την έγκριση του 75% των Ινδών, ένα ποσοστό πραγματικά εντυπωσιακό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ