Κόσμος

Νευριάζετε ή τσατίζεστε συχνά με κάτι στην καθημερινότητά σας; - H τεχνική που μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε

Νευριάζετε ή τσατίζεστε συχνά με κάτι στην καθημερινότητά σας ή στο εργασιακό σας περιβάλλον; Υπάρχει κάτι που σας ωθεί εκτός εαυτού; Στην αναζήτηση συναισθηματικής ισορροπίας, η πράξη της αποτύπωσης των ταραγμένων συναισθημάτων μας στο χαρτί συχνά εγκωμιάζεται ως ένα πρώτο βήμα κάθαρσης. Αυτή η πρακτική, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του θυμού, λειτουργεί ως σιωπηλός συμπαραστάτης απέναντι στη φουρτούνα που επικρατεί μέσα μας. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι απλώς η αρχή ενός πιο ολοκληρωμένου θεραπευτικού ταξιδιού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία διεξήγαγαν δύο πειράματα στα οποία συμμετείχαν συνολικά 98 άτομα. Διαπίστωσαν ότι η πράξη της καταγραφής των συναισθημάτων του θυμού -και στη συνέχεια, το σημαντικότερο, το πέταγμα του χαρτιού ή το σκίσιμό του- έκανε τον θυμό τους να υποχωρήσει. Αυτή η συναισθηματική αλλαγή δεν συνέβη όταν οι εθελοντές κρατούσαν το χαρτί. "Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα κατέστειλε σε κάποιο βαθμό τον θυμό. Ωστόσο, μείναμε έκπληκτοι που ο θυμός εξαλείφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου", ανέφερε ο γνωστικός επιστήμονας Nobuyuki Kawai. 

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα δεν ενημερώθηκαν για τον σκοπό της έρευνας, αλλά έλαβαν υπερβολικά επικριτικά και προσβλητικά σχόλια για μια έκθεση που τους είχε ζητηθεί να γράψουν, ανεξάρτητα από την πραγματική ποιότητα της υποβολής τους.

Αφού οι εθελοντές έλαβαν τις κριτικές, τους ζητήθηκε να καταγράψουν τις σκέψεις τους σχετικά με το πώς αισθάνονταν και πώς προκλήθηκαν τα συναισθήματά τους. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν αύξηση του υποκειμενικού επιπέδου θυμού τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εκείνο το σημείο, ζητήθηκε από τα άτομα να ξαναδιαβάσουν την κριτική. Σε ορισμένους δόθηκαν στη συνέχεια οδηγίες να τοποθετήσουν τις σημειώσεις τους σε ένα διαφανές χαρτάκι και να αφήσουν την κριτική τους εργασία στο γραφείο, ενώ άλλοι κλήθηκαν να την πετάξουν τσαλακώνοντας τις σελίδες ή τοποθετώντας το χαρτί σε έναν καταστροφέα.

Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν πώς ο θυμός είχε κατευναστεί (ή όχι). Για εκείνους που πέταξαν τις σημειώσεις τους στα σκουπίδια ή στον καταστροφέα, ο θυμός συνήθως μειώθηκε μέχρι και την αρχική τιμή. Και στις δύο δοκιμές, ωστόσο, ο υποκειμενικός θυμός της ομάδας "διατήρησης" παρέμεινε υψηλότερος από την αρχική τιμή.

Ενώ ο θυμός μπορεί σίγουρα να είναι χρήσιμος σε ορισμένα σενάρια - για παράδειγμα, για να παρακινήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αδικία - μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βία, κακοποίηση ή στη λήψη αποφάσεων που δεν έχουν μελετηθεί σωστά. Αυτό που είναι ιδιαίτερα καλό σε αυτή τη μέθοδο διαχείρισης θυμού είναι ότι είναι εύκολο και γρήγορο να γίνει.

"Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, γράφοντας την πηγή του θυμού σαν να παίρνει κανείς ένα σημείωμα και στη συνέχεια να το πετάει όταν νιώθει θυμωμένος σε μια εργασιακή περίσταση", λέει ο Kawai.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η αντιμετώπιση των δύσκολων συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία τους, αλλά η αποτελεσματικότητα φαίνεται να εξαρτάται από την τεχνική - γράφοντας κάτι αντί να το σκέφτεσαι, για παράδειγμα.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα νευριάσετε με κάτι πιάστε ένα στυλό και ένα χαρτί -και ένα χαρτομάντηλο ή πετσετάκι κάνει- και γράψτε αυτό που σας κατεβαίνει, μπορεί να εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...